Skype nudi najbolju kvalitetu razgovora, prema ovom istraživanju, ali i troši najviše internet prometa. Svako od nas ima neku aplikaciju namijenjenu za razgovor, a da to nije klasična telefonska funkcija.

Aplikacije poput Vibera, Skypea, WhatsAppa veoma dobro dođu kad, recimo želimo razgovarati sa nekim iz inozemstva ili nakon što potrošimo besplatne minute iz paketa.

Zbog popularnosti ovakvog vida komunikacije testirane su aplikacije da bi se vidjelo koja troši najviše interneta. Testiranje je obavljeno na dva Samsung Galaxy S5 modela koja imaju Android 5.0 sustav na sebi i jednake verzije aplikacija koje su testirane. Razgovori su obavljeni putem 4G mreže.

Pozivi su trajali dva puta po pet minuta. Zatim je sabrana potrošnja zabilježena na oba uređaja i podjeljena sa 20 kako bi dobili točnu prosječnu potrošnju po minutu (dva uređaja daju ukupno 20 minuta razgovora),prenose Nezavisne novine.

Dobijeni su sledeći rezultati:

- Skype: 0,89 MB/min

- WhatsApp: 0,79 MB/min

- Hangouts: 0,63 MB/min

- Viber: 0,55 MB/min

- Line: 0,41 MB/min i

- FacebookMessenger: 0,38 MB/min.

Skype je najveći potrošač na testu, ali ga odlikuje i najkvalitetniji razgovor. Vjerujemo da tvrtka s najviše godina iskustva u internet pozivanju opravdano troši veću količinu podataka.

WhatsApp se nalazi na drugom mjestu, dok je Hangouts treći - od njega smo očekivali malo nižu potrošnju znajući koliko kompresira sve ostale stvari.

Viber i Line troše malo, ali definitivni pobjednik je Facebook Messenger. Ni sa Messengerom nije zabilježen problem u pozivanju inozemstva.

Ako vam na kraju mjeseca nestane besplatnih minuta, nemojte zaboraviti ovu opciju, piše Digital. Pronađite negdje Wi-fi i pričajte slobodno. Čak su i brzine od 4 Mb/s skoro 30 puta brže od minimalne brzine potrebne za razgovore putem Skypea.