Facebook je najmoćnija društvena mreža na svijetu, a neki ga nazivaju čak i medijem. Količina podataka koje ‘povjeravamo’ ovoj društvenoj mreži je nevjerojatna. Slike gdje smo, što radimo, kuda idemo, što volimo, a što ne, samo je frakcija onoga što Facebook zna o nama, podatke koje mu dobrovoljno dajemo bez da smo uopće svjesni toga.

Srpski istraživački tim "Share lab" dao si je truda te zadnjih nekoliko godina zavirio u srž Facebooka, odnosno njegove društvene strukture te algoritama koji ovoj kompaniji pomažu u mnogo čemu. Tim koji se sastoji od niza stručnjaka vodi prof. Vladan Joler, koji je s prijateljem iz Beograda i započeo ovo istraživanje na kojem su mu se pridružili cyber forenzičari. Svoje su istraživanje nazvali ‘različitim formama nevidljive infrastrukture’.

Prof. Joler i njegov tim došli su do zaključka kako mi svi zapravo radimo za Facebook besplatno. Što to točno znači?

Korisnici ove društvene mreže zapravo ne znaju gotovo ništa o onome što se događa ispod površine, usprkos činjenici da kao korisnici najviše pomažu Facebooku i to potpuno besplatno, piše Zimo.co.

Svaki komentar, označavanje nekoga ili jednostavan like, omogućuje Facebooku da "nauči" nešto novo o korisniku i stvori novu vezu između komentara, slike, likea i korisnika. Svi ti podaci o korisnicima omogućuju Facebooku da koriste ove materijale za kompleksan algoritam koji se koristi kao proizvod.

Ovaj tim stručnjaka pokušao je dohvatiti sve ‘ulaze’, odnosno dopuštenja u kojima smo u interakciji s Facebookom, drugim riječima, kompanija je dohvaćala sve lajkove, dijeljenja, postove, dodavanja fotografija, prijatelja, imena, sve dozvole koje dajemo Facebooku preko aplikacija poput statusa telefona, Wi-Fi veze i mogućnosti da se snimi audio zapis. Iako je ovo samo dio slike, dok drugi dio pripada dohvaćanju podataka od Instagrama i WhatsAppa, rezultati su doista ‘zastrašujući’.

Facebook zna koliko vaše dijete ima godina

“Podaci koje mi korisnici dajemo Facebooku, omogućuju kompaniji da izračunaju našu etičku pripadnost, seksualnu orijentaciju, političku pripadnost, socijalnu pripadnost, raspored putovanja, i još mnogo drugih stvari”, upozoravaju istraživači..

Iako mnogi toga nisu svjesni, korisnici Facebooku ostavljaju ‘otvorena vrata’ kada pričamo o čitanju SMS poruka, lokacija, preuzimanju datoteka bez dozvole itd, a sve to kada nekim aplikacijama dozvolimo spajanje s Facebookom (pravila koja većina nas ne čita), piše Zimo.co.

Gomila podataka koju Facebook sprema već sad zastrašuje, no što će se s njima dogoditi u budućnosti? Već su sada naši "Facebook profili" u rukama jedne tvrtke koja s njima može, bez našeg znanja, činiti što hoće. A što će biti za 10 ili 20 godina?

Iako je ovo samo dio slike koju su ovi inženjeri uspjeli dohvatiti, nema garancije da Facebook nema mnogo drugih algoritama koji su još uvijek u velikoj mjeri strogo čuvane tajne. A tko zna što oni zaključuju o vama.

Istraživanje možete pogledati OVDJE.