''Koalicija SDA - SBB - HDZ BiH nema alternativu i u interesu građana Federacije BiH jeste da nastavi  funkcionirati, a određeni centri moći neće uspjeti poremetiti odnose između ovih partnera'', poručio je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

"Činjenica je da neke grupe ili pojedinci, kada se god kreira određena kriza, crpe korist iz takve situacije. To zabrinjava, pogotovo kada dobiju prostor ili mogućnost da utiču na situaciju u FBiH", rekao je Čavara, komentirajući situaciju nakon uhićenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

On za "Dnevni avaz" kaže da su se Sud i Tužiteljstvo BiH, htjeli to oni ili ne, upleli u političke procese koji prate situaciju nakon Radončićevog uhićenja.

Prema njegovim riječima, javnost u BiH više nema veliko povjerenje u rad ključnih pravosudnih institucija na razini BiH, a takva situacija se može popraviti samo transparentnim radom i rezultatima Suda i Tužilteljstva BiH, piše Srna.

Komentirajući javne istupe lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića i i DF-a Željka Komšića u vezi sa političkom krizom u FBiH, Čavara kaže da je licemjerno da se njih dvojica pozivaju na Ustav i zakonitost, posebno jer su do prije dvije godine, u okviru SDP-a, zajedno formirali neustavnu i nezakonitu vlast u Federaciji.

"Nedopustivo je i neprihvatljivo, a znaju kakva je situacija ne samo u BiH, već i u regiji, da u ovakvim okolnostima nastoje da profitiraju, da stvaraju veći nered i anarhiju, pozivajući na neke izvanredne izbore", smatra Čavara.

On je rekao da mu je velika čast što je dobio poziv američkog predsjednika Baracka Obame da prisustvuje molitvenom doručku u Bijeloj kući.

Konačan stav SBB-a će se znati nakon press konferencija koja je zakazana za danas.