Kina je zatražila uklanjanje američkog proturaketnog štita iz Južne Koreje, dan nakon što je Washington objavio da je taj proturaketni obrambeni sustav operativan, no istodobno je pozdravila je "pozitivne signale" američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Sjevernoj Koreji.

Peking mjesecima kritizira postavljanje proturaketnog štita THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) koji je Washington najavio prošle godine kao odgovor na nuklearni i balistički program Sjeverne Koreje, prenosi Hina

Proturaketni štit smeta kineskim obrambenim snagama

Kina naglašava da taj štit pokriva dio njezinog teritorija i ometa njezine obrambene snage. "Protivimo se raspoređivanju sustava THAAD u Južnoj Koreji. Pozivamo strane da odmah zaustave to raspoređivanje, jer ćemo mi poduzeti potrebne mjere obrane naših interesa", rekao je novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

Nekoliko sati ranije pukovnik Rob Manning, glasnogovornik američkih snaga u Južnoj Koreji, objavio je da je THAAD operativan i da može presresti sjevernokorejske rakete.

Jedan drugi neimenovani američki glasnogovornik je rekao da je sustav tek u početnom kapacitetu presretanja.

Trump izjavio kako je spreman na sastanak s Jong-unom

Kineski glasnogovornik je rekao da su ohrabrujuće izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je jučer rekao da je spreman sastati se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, dok se već razmatrala vojna opcija prema Pjongjangu.

Na pitanje o izjavama Donalda Trumpa, Geng je rekao da je Peking primio na znanje američke izjave i pozitivne signale koje sadrži.