Kineska akademija za tehnologiju lansirnih vozila gradi, uz podršku države, zrakoplov koji može funkcionirati i kao svemirski brod te u svemir ponijeti do 20 turista. To je najambiciozniji takav projekt dosad.

Projekt je predstavio znanstvenik Lui Haiquang tijekom Međunarodnog astronautičkog kongresa u Guadalajari u Meksiku. Osmislili su dvije inačice jednostupanjske rakete na vlastiti pogon koja će letjelicu ponijeti u svemir. Na povratku bi trebala sama prizemljiti na sletnu stazu, prenosi Tportal.hr

Letjelica od deset tona mogla bi ponijeti pet putnika na visinu od sto kilometara, a ona od sto tona 20 putnika na visinu od 130 kilometara.

Obje verzije predviđene su za višekratno korištenje. Veća bi mogla postaviti manje satelite u orbitu. Sadašnji kapacitet od 20 turista s vremenom bi mogao biti povećan.

Zemaljska testiranja su pri kraju, dok bi testni letovi trebali biti okončani tijekom iduće dvije godine. Letovi u svemir s teretom trebali bi početi 2020. godine, a ako se letjelica pokaže sigurnom, ponijet će sa sobom i putnike, po cijeni od 200 do 250 tisuća dolara po glavi.

Kinezi su tako ušli u utrku za svemirske turiste, u kojoj su već prisutni projekti kao što je Virgin Galacticov SpaceShipTwo za šest putnika i New Shepardov Blue Origin.