Kineski parlament u subotu je jednoglasno odobrio ponovno imenovanje Xi Jingpinga za predsjednika države bez ograničenja broja mandata koje može odslužiti.

Kineski narodni kongres također je imenovao Xijevog bliskog suradnika Wanga Qishana za potpredsjednika koji uglavnom ima ceremonijalnu ulogu.

U Velikoj dvorani naroda, Xi, Wang i ostali dužnosnici istupili su za govornicom kako bi položili lijeve ruke na kineski Ustav i podigli desnu šaku dok su polagali zakletvu Ustavu, domovini i narodu.

Svih 2.970 članova kineskog narodnog kongresa koji su nazoliči sjednici potvrdili su Xijevo ponovno imenovanje, dok je protiv Wanga glasovao samo jedan zastupnik.

Xi, koji predvodi Komunističku partiju s 90 milijuna članova, također je ponovno imenovan za čelnika vladine komisije koja zapovjeda vojskom. On je već na čelu identičnog stranačkog tijela koje nadzire oružane snage od dva milijuna ljudi.

Xi (64) se smatra najmoćnijim kineskim vođoim od Mao Tse Donga. Prošlog mu je vikenda dano pravo da vlada neograničeno nakon što je parlament ukinuo limite mandata za predsjednika i potpredsjednika.

Kineski dužnosnici branili su taj potez tvrdeći da će uskladiti predsjedničku funkciju s dva ostala Xijeva glavna položaja kao čelnika stranke i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga.

Xi je preuzeo položaj predsjednika u 2013. i nije izjavljivao koliko još mandata namjerava odslužiti. Državni mediji su javili da ukidanje limita na predsjednički mandat neće izmjeniti uvjete za umirovljenje niti stvoriti trajnog predsjednika, ali nisu pružili više detalja.

Očekuje se da Xi proširi višegodišnju kampanju protiv korupcije unutar Komunističke partije na sve državne službenike stvaranjem nove Nacionalne nadzorne komisije, istovremeno nastavljajući da provodi odlučnu vanjsku politiku i da unaprijeđuje usporenu ekonomiju, prenosi Associated Press.