Kina je objavila da je kriza zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa na "prekretnici", ocijenivši da je došlo vrijeme za obnovu pregovora.

Izjava glasnogovornice kineskog ministarstva vanjskih poslova Hue Chunying dolaze u času kada se čini da se donekle stišava verbalni rat Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je izvijestio da obustavlja plan ispaljivanja raketa u blizini američkog otoka Guama, premda je upozorio da će to učiniti u slučaju novih "neodgovornih postupaka" Washingtona.

Ne žele novi rat

Visoki američki dužnosnici su pak izjavili da SAD nije zainteresiran za promjenu režima u Pyongyangu. A južnokorejski predsjednik Moon Jae-in kazao je u utorak da Seul želi po svaku cijenu spriječiti novi rat.

"Na prekretnici smo na kojoj moramo pokazati odlučnost i nastaviti mirovne pregovore", rekla je Hua Chunying na redovitoj konferenciji za tisak, odgovarajući na pitanje o Moonovoj izjavi.

Kina smiruje duhove

Kina, glavna diplomatska i gospodarska saveznica Sjeverne Koreje, ovih je dana više puta pozivala Washington i Pyongyang da se ne upuštaju u verbalni rat.

Peking redovito poziva na nastavak "šestostranih pregovora" (Kina, SAD, Rusija, Japan i dvije Koreje) prekinutih 2009.