Kina će izdavati dugoročne vize od pet do 10 godina kako bi privukla za rad u zemlji visokokvalificirane ljude, uključujući tehnološke lidere, poduzetnike i znanstvenike iz sektora u kojima postoji najveća potražnja, izvještavaju tamošnji državni mediji.

Kina je postavila ciljeve gospodarskog i društvenog razvoja, pri čemu ključ za njihovo postizanje vidi upravo u regrutiranju stručnjaka iz inozemstva.

Kada su prvi put razmatrani planovi za program, Kina je najavila da namjerava privući najmanje 50 tisuća stranaca.

Imat će pravo na dovođenje partnera i djece

Za vize se može besplatno prijaviti putem interneta, a kineska vlada jamči brzu obradu zahtjeva.

Posjedovateljima vize bit će dozvoljen ostanak u zemlji do 180 dana odjednom, a imat će i pravo na dovođenje partnera i djece.

Kina je 2016. godine uvela sustav rangiranja za useljenike, s ciljem identificiranja vještina koje želi privući, uz istodobno smanjivanje broja niže kvalificiranih stručnjaka koji dolaze u zemlju.

Prema dokumentu objavljenom u to vrijeme, oni klasificirani kao "vrhunski inozemni talenti" uključivali su dobitnike Nobelove nagrade, uspješne olimpijske sportaše i voditelje sa svjetski poznatih fakulteta glazbenih i likovnih umjetnosti.

Vrhunski znanstvenici, čelnici velikih financijskih institucija i profesori s inozemnih visoko rangiranih sveučilišta također odgovaraju prijedlogu.