Kina je objavila kako je završila izgradnju najveće plutajuće solarne elektrane na svijetu te ju uspješno povezala s lokalnom energetskom mrežom.

Najveća plutajuća solarna elektrana na svijetu smještena je u gradu Huainan u Kini, a izgradio ju je kineski proizvođač invertera Sungrow Co. Sustav ima snagu od 40 megavata, a ironično je što je sama elektrana izgrađena na poplavljenom rudniku ugljena.

Plutajuće solarne farme kako se još nazivaju, imaju nekoliko prednosti. Najveća je što štede teren u gusto naseljenim područjima, što je za Kinu, koja ima preko 100 gradova s populacijom od više od milijun stanovnika veoma važno, javlja Zimo.co.

Ovi plutajući sustavi također smanjuju isparavanje vode, a hladniji zrak na površini jezera pomaže da se minimizira rizik od propadanja solarnih ćelija, zbog dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama prenose iz CleanTehnice.

Međutim, najzanimljivija stvar o plutajućoj solarnoj elektrani Huainan jest činjenica da je jezero na kojem pluta, nastalo nakon što je stari rudnik ugljena, tijekom godina ispunjen kišnicom. Provincija Anhui bogata je rezervama ugljena koji se koristi za potrebe kineskog gospodarstva.

Za razliku od SAD-a, gdje Vladine daje sve veću potporu korištenju ugljena i termoelektrana koji ih koriste, Kina, koja se toliko ograđivala od upozorenja o utjecaju na okoliš, sada se zalaže da korištenje ugljena postane prošlost te želi postati vodeći svjetski proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora.