Ruska i kineska vojska će idućeg mjeseca održati zajedničku proturaketnu vježbu u Pekingu, objavilo je danas kinesko ministarstvo obrane usred sve veće zabrinutosti dvije države oko postavljanja američkog proturaketnog štita u Južnoj Koreji.

Kina i Rusija protive se postavljanju američkog raketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji dok Seul i Washington tvrde kako je on potreban za obranu od prijetnje iz Sjeverne Koreje.

Kina i Rusija smatraju kako taj sustav neće pomoći smanjivanju tenzija sa Sjevernom Korejom, a Peking strahuje i da THAAD-ov moćni radarski sustav može doseći duboko u kineski teritorij, što smatra prijetnjom državnoj sigurnosti.

Vježba će se održati između 11. i 16. prosinca

Kinesko ministarstvo obrane priopćilo je da će se vježba održati između 11. i 16. prosinca.

Njezin cilj je uvježbavanje zajedničke obrane protiv raketa i nošenja s "naglim i provokativnim napadima" balističkim i krstarećim raketama na teritorije dviju država.

"Vježba nije usmjerena na nekog trećeg", naglašava se u priopćenju ministarstva.

Iako su se Kina i Južna Koreja prošlog mjeseca složile da će krenuti dalje oko svog dugogodišnjeg spora zbog THAAD-a koji je imao negativne posljedice na južnokorejske tvrtke oslonjene na kineske potrošače, Peking se i dalje protivi tom sustavu.

Kina i Rusija imaju blisku vojnu i diplomatsku suradnju, te su opetovano pozivale na mirno rješenje nuklearne i raketne krize oko Sjeverne Koreje.