Facebook, Twitter i ostali društveni mediji mogli bi biti kažnjeni s 50 milijuna eura kazne u Njemačkoj ako ne budu brzo uklanjali govor mržnje i lažne vijesti sa svojih stranica.

Njemačka vlada odobrila je plan kojim će se izvršavati ovakve kazne, a nacrt zakona će uskoro biti dostavljen parlamentu kako bi ga usvojio.

Odgovornost društvenih mreža

Ministar pravosuđa Heiko Maas rekao je kako društvene mreže moraju biti odgovorne kada se radi o njihovom sadržaju.

"Oni koji pružaju usluge društvenih mreža su odgovorni kada njihove platforme postanu mjesto zloupotrebe kako bi se promovirali zločini mržnje i lažne vijesti", poručio je ministar.

Rekao je kako se te tvrtke moraju organizirati, s posebnim naglaskom na reorganizaciju njihovog sustava prigovora, kako bi omogućile brzo uklanjanje očigledno kaznenog sadržaja.

24 sata za brisanje sadržaja

Prema nacrtu novog zakona, tvrtke će imati 24 sata za brisanje govora mržnje i lažnih vijesti, nakon što ih korisnici prijave.

Drugi ilegalni sadržaji će morati biti uklonjeni u roku od 7 dana od prijave.

Društvene mreže i po postojećim zakonima moraju uklanjati ilegalni sadržaj sa svojih stranica i to što je prije moguće, Ipak, nove kazne su tu kako bi se država osigurala da će se taj zakon stvarno poštovati.

Obećali brisanje prošlog svibnja

Facebook, Twitter, Microsoft i YouTube su prošlog svibnja obećale kako će pregledati većinu sadržaja kojeg korisnici označe kao štetan unutar 24 sata te kako će svaki nasilni, rasistički ili nezakoniti post ukloniti.

Njemački dužnosnici kažu kako to nije slučaj i kako tvrtke ne ispunjavaju svoje obećanje.