Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je u nedjelju u danskom Herningu Norvešku rezultatom 27-21 u ključnoj utakmici za odlazak na Olimpijske igre u Brazilu.

Stevanović je u prvom poluvremenu skupio 12, u drugom poluvremenu dodao je još pet obrana, za ukupno 17, a svoj obol je dao i Ivan Pešić s tri obrane. Hrvatski vratari su tako turnir u Herningu zaključili sa 48 obrana što je prosjek od 16 susreta po susretu. Najefikasniji u hrvatskim redovima bio je Domagoj Duvnjak sa šest golova, dok su Luka Šebetić, Ivan Čupić i Denis Buntić dodali po četiri gola. Kod Norvežana najefikasniji su bili Magnus Jondal sa šest i Kristian Bjornesen s pet golova.

Nakon što su izgubili od Danske i pobijedili Bahrein, igračima Željka Babića je ogled s Norveškom bio "biti ili ne biti" za odlazak na "karneval" u Rio de Janeiro. Unatoč ogromnom pritisku i činjenici da su naši u Herningu u prve dvije utakmice pokazali blijedo izdanje, Duvnjak, Kopljar u suigrači su protiv Norveške pokazali pravo lice, doslovno su briljirali u prvom dijelu utakmice i izborili odlazak na OI. Tako je Sydney 2000. i tadašnji olimpijski turnir ostalo jedino natjecanje tijekom 25-godišnje hrvatske rukometne samostalnosti koje je prošlo bez sudjelovanja hrvatskih rukometaša, prenosi Jutarnji list.

Kako je s pravom i logično bio nezadovoljan učinkom u prve dvije utakmice, Babić je posegnuo za dvije moguće zamjene te je iz kvinteta koji je imao na tribinama u zapisnik stavio Luku Šebetića i Ivana Sliškovića kojeg je štedio zbog lakše ozljede. Ako je i zaključio da je nezadovoljan Igorom Karačićem (i sam igrao ozlijeđen), čudno je da je na tribinu poslao potentnog Stipu Mandalinića. No, to je posao za koji je Babić izabran i plaćen. Babićev prvi izbor opet je bila 5-1 obrana s Duvnjakom naprijed, startao je saStevanovićem na vratima i Buntićem u napadu te Kopljarem u obrani. Potvrdilo se to kao odličan izbor nakon što je Stavanović obranio četiri zicera u samo četiri minute dok su Čupić i Buntić, a zatim i Mamićzabili za 3-0. Nigdje ni traga nije bilo one Norveške, koja je dan ranije "plesala rukomet" protiv Danaca. Nova Čupićeva dva gola, prvi nakon odličnog asista Mamića, drugi iz kontre, dovele su do ogromnih 5-0 i time-outa očajnog norveškog izbornikaBergea.

Niti to nije pomoglo iako je O’Sullivan zabio prvi gol za suparnike, no dio svog bogatog "repertoara" pokazali su Duvnjak i dvaput Buntić od čega jednom odličnim "frkom" za fenomenalnih 8-1.

Naši su u napadu igrali promjenjivo, bilo je pogrešaka, kao što je Čupićev zapucani sedmerac, no fenomenalni Stevanović na vratima naprosto je izludio Norvežane, skidao je doslovno sve sve do ogromne prednosti 13-4. Nisu to bili isforsirani udarci iz daljine, nego klasične čiste situacije pa je 10. obranu upisao već u 20. minuti. Naprosto nevjerojatno, teško se sjetiti kad je bilo koji hrvatski vratar imao takav učinak, a isto tako kad je reprezentacija za samo jedno poluvrijeme uspjela "samljeti" suparnika jakog kao što je Norveška (14-7).

Naši su u nastavku nastavili trošiti vrijeme dugim napadima čuvajući veliku prednost, i dalje su griješili, no i dalje je gotovo nesavladiv bio Stevanović. Samo ga je Jondal iz sedmeraca uspijevao probiti, sve je drugo skidao.

Nakon uvodnih minuta drugog dijela dodatno je zaškripalo u napadu, Horvat i Štrlekpromašili su sedmerce pa je Duvnjak preuzeo odgovornost zabivši dvije "bombe" izvana, no rezultat se ostao kretati između sedam i šest prednosti za Babićeve igrače, nikako da se ode na potpuno sigurnu distancu. Ušao je nakon toga u igru prvi puta na turniru i Šebetić, zabio je četiri puta u nizu i dalje je ipak sve bila rutina.