Ivo Karlović nije uspio! Senzacionalni hrvatski tenisač u 38. godini je stigao do finala Washingtona, ali je tamo izgubio sa 7:5, 6:7, 4:6 od Francuza Gaela Monfilsa, drugog nositelja.

Pobjedom u Washingtonu najviši tenisač na svijetu mogao je ostvariti uspjeh karijere jer bi prvi put u karijeri osvojio turnir iz ATP500 serije. Posljednji Hrvat koji je osvojio turnir od 500 bodova bio je Ivan Ljubičić prije deset godina u Beču, prenosi Index.

Imao je Karlović ogromnu priliku za osmi naslov u karijeri i drugi u dva tjedna nakon što je osvojio Newport. U drugom setu je servirao za meč, spasio je tri vezane break-lopte Francuza, ali ne i četvrtu. Zatim je u tie-breaku izborio meč-loptu, no nije uspio vratiti servis Francuza. Nakon toga više nije bilo povratka za Hrvata, a Monfils je dominirao u odlučujućem setu i osvojio svoj prvi ATP500 jednim breakom.
 
Karlović je meč otvorio onako kako je završio polufinalni protiv Stevea Johnsona - sjajnim reternima je stigao do break-lopte, ali se Monfils izvukao. Na drugoj strani, Karlović je brutalnim servis-bombama izluđivao i suparnike, suparnikove trenere koji su ih pratili u nevjerici, ali i gledatelje koji su se čak radovali njegovim dvostrukim pogreškama.
 
Prvi set je Karlović dobio breakom kod 5:5 koji mu je Monfils poklonio uz dvije dvostruke pogreške iako je kasnije uslijedila neočekivana drama. Već u sljedećem gemu je Francuz imao 0-40 i drugi Karlovićev servis za povratak u set, ali se Ivo izvukao i od sljedećih sedam poena osvojio šest za osvajanje seta.
 
Ludnica u završnici drugog seta
 
U drugom setu nije bilo opasnosti po servis tenisača sve do devetog gema u kojem je Karlović stigao do dvije break-lopte i iskoristio drugu. Jedan servis gem u tom trenutku dijelio ga je od rezultata karijere, no ponovila se situacija iz prvog seta te je Monfils ponovno stigao do 0-40. Karlović je spasio tri break-lopte kao u prvom setu, ali ne i četvrtu te se otišlo u tie-break u kojem je Hrvat propustio meč-loptu, a Francuz uz oduševljenje navijača iskoristio svoju prvu set-loptu.
 
U trećem setu je mlađi i fizički spremniji Monfils bio sjajan, posebno na reternu, te je breakom u trećem gemu odlučio meč. Bio je to Karlovićev drugi izgubljen servis u Washingtonu i oba je izgubio u finalnom okršaju.
 
Karlović osvojio više poena, a Monfils naslov
 
Na kraju je Karlović završio meč s 28 asova, 84 posto poena osvojenih na prvi servis i s pet osvojenih poena više od suparnika. Uzalud jer Monfils je, a ne on, proslavio najveći naslov u karijeri.