U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH održano je 69. redovito zasjedanje tog tijela.

Riječi pozdrava i dobrodošlice ponovno je izrekao svima biskup Perić koji je i na Euharistijskom slavlju uoči zasjedanja uputio svoj pozdrav poželjevši da se u Mostaru osjećaju lijepo i ugodno. U svom pozdravu i uvodnoj riječ kardinal Puljić je pozdravio "posebno domaćina mons. Ratka Perića i sve njegove suradnike" zahvaljujući za gostoprimstvo, zatim sve članove BK BiH i delegata HBK mons Štambuka.

Podsjetio je da je 13. ožujka 2017. godine "bila godišnjica izbora pape Franje koji nas je posebno zadužio svojim pastirskim pohodom glavnom gradu Bosne i Hercegovine, 6. lipja 2015. i svojim pastirskim porukama".

Istaknuo je potrebu da učine sve "da tako snažna i vrijedna stvarnost ne ode u zaborav".

"Potrebno je ponovno oživjeti te poruke i u duhu tih poruka raditi na ozdravljenju društva i izgradnji naše domovine", rekao je kardinal Puljić.

U vezi s pojedinim prigovorima da je papa Franjo trebao doći u Mostar jer je papa Ivan Pavao II već bio u pastoralnom posjetu u Sarajevu i u Banjaluci, podsjetio je da svaki dijecezanski biskup poziva Papu da posjeti sjedište njegove biskupije pa je i on kao vrhbosanski nadbiskup mogao pozvati papu Franju samo da posjeti Sarajevo kao sjedište Vrhbosanske nadbiskupije.

"Budući da postoje spomenuti neutemeljeni prigovori, smatram vrijednim da Ti, brate u biskupstvu Ratko, razmisliš o pozivu papi Franji da posjeti Mostar kao sjedište Mostarsko-duvanjske biskupije, a mi biskupi rado ćemo podržati taj poziv", kazao je kardinal Puljić.

Podsjetivši da na zasjedanju u Mostaru redovito razmatraju i aktualnu društveno-političku stvarnost u kojoj djeluje Crkva u BiH, ukazao je na potrebu dijaloga kad je riječ o unutarnjem uređenju Bosne i Hercegovine vodeći posebno računa o najslabijim.

"Pripadnici naših biskupijskih zajednica s pravom očekuju od svih svećenika, redovnika i redovnica, a ponajprije od nas biskupa, a to su i smjernice papa Franje i njegovih prethodnika, da uvijek u svim važnim zajedničkim stvarima pokazujemo jedinstvo i zajedništvo, a ne da se u pitanjima, koja se tiču svih biskupija gleda samo iz kuta vlastite biskupije ili provincije. Uvjeren sam da ćemo ustrajati u zajedništvu i u duhu evanđelja i crkvenih smjernica na putu ljubavi prema Bogu i čovjeku", zaključio je kardinal Puljić.

U prvom dijelu zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto kojeg je u ime svih pozdravio kardinal Puljić.