Iranski general Kasem Sulejmani, zapovjednik specijalne jedinice "ElnKuds", prema priopćenjima iz Teherana, predvodio je operaciju spašavanja pilota ruskog zrakoplova "Su–24".

Turska je nakon obaranja ruskog zrakoplova poslala specijalni odred da uhvati pilota koji se katapultirao prilikom pada, kako bi kasnije njime ucjenjivala Rusiju, javlja iranska informativna agencija "Fars".

Rusija je poslala nekoliko helikoptera za spašavanje pilota, međutim, dočekala ih je vatra pripadnika "Slobodne sirijske armije" iz najsuvremenijih vrsta oružja, što ih je omelo da izvrše zadatak.

Tada se rusko zapovjedništvo dogovorilo sa generalom Sulejmanijem o pomoći u traženju i spašavanju Konstantina Murahtina, pilota oborenog "Su–24", a inicijativa o sudjelovanju Iranaca u operaciji za spašavanje ruskog pilota stigla je od samog Sulejmanija.

Moskva je prihvatila njegov prijedlog, Sulejmani je odmah pripremio specijalnu operaciju zajedno sa pripadnicima libanskog "Hezbolaha" i sirijskih specijalaca, obučavanih u Iranu, a Rusija je zatvorila zračni prostor i osigurala satelitsku vezu.

Akcija spašavanja uspješno je završena, a ruski pilot je prebačen u rusku vojnu bazu u Latakiji u Siriji.