Obračun plaća za profesionalne zastupnike vršen je bez evidencije prisustva na poslu, mjesečni paušal nije umanjivan za 10 posto za svako odsustvo s posla, i dalje nije usklađeno stanje u knjigama, dok evidencije službenih putovanja nisu potpune niti za jedno vozilo, objavile su Nezavisne novine navodeći kako su ovo samo neki od najzanimljivijih zaključaka Ureda za reviziju institucija u FBiH iz izvještaja u poslovanju Parlamenta Federacije za 2016. godinu, koji je zbog niza propusta uvojen sa rezervom.

Prema izvještaju, proračun Zastupničkog doma u 2016. iznosio je oko 8,812 milijuna KM, od čega je samo na plate i naknade uposlenih potrošeno oko 6,160 milijuna KM.

"Utvrđeno je da profesionalni zastupnici ne obavljaju poslove u prostorijama Parlamenta, shodno tome se ne vode evidencije prisustva na poslu, koje su temelj za obračun plaća i ostalih naknada", upozoravaju revizori, koji podsjećaju da, povrh svega, Zastupnički dom nije zasjedao tijekom čak tri mjeseca, u srpnju, kolovozu i rujnu prošle godine.

"Izdaci po osnovu ugovora o djelu s vanjskim suradnicima iskazani su u bruto iznosu 68.560 KM. Uvidom u evidenciju, konstatirali smo da su tijekom cijele godine s istim osobama zaključivani ugovori o djelu za obavljanje različitih poslova", ističu revizori.

Revizori navode da u odnosu na prethodnu godinu nije realizirano čak devet njihovih preporuka, od kojih su neke jako značajne.

"Proračunom FBiH za 2016. godinu odobrena su sredstva za tri korisnika, Zastupnički dom, Dom naroda i Zajedničku službu, iako je Parlament FBiH registriran kao jedno pravno lice, koje sačinjava i podnosi jedan financijski izvještaj. Na ovo je ukazivano i u prethodnom periodu, ali po tome nije postupljeno", upozoravaju revizori.

Nezavisne novine istuču kako ono što posebno zabrinjava, a što upućuje na teške zloupotrebe, jeste konstatacija revizora kako evidencija utroška goriva nije potpuna ni za jedno vozilo, dok su za pojedine relacije, kao što je Sarajevo Mostar Sarajevo, u putnim nalozima navedene značajno veće kilometraže od stvarnih!

Kada je, pak, riječ o korištenju službenih limuzina u Domu naroda Parlamenta BiH, revizori navode da je predsjedavajućoj Doma (Lidija Bradara, HDZ) vozilo dano na korištenje 24 sata, te da je godišnja zabilježena kilometraža 31.526 kilometara. Istovremeno, revizija i ovdje upozorava na zloupotrebe.

"Utvrdili smo da na obrascu PN4 nije vođena evidencija početne i krajnje kilometraže po danima i relaciji kretanja vozila. Za određene relacije u kolovozu određenim zaposlenicima nisu izdati nalozi za službeni put, čime se ne može potvrditi da su putovanja obavljana u službene svrhe", ističu revizori, jasno aludirajući na to da su pojedinci službena vozila Parlamenta gotovo izvjesno koristili za godišnje odmore, pišu banjalučke novine.

Revizori u izvještaju navode da je u razdoblju 2014.-2016. godina predsjedavajući Zastupničkog doma (Edin Mušić, SDA), postavio sedam savjetnika, koji će to biti u vrijeme njegovog mandata.

"Administrativna komisija nije donijela konačnu odluku o broju savjetnika koji mogu da budu primljeni u radni odnos, kako je predviđeno članom 2. Odluke o ostvarivanju prava na plaću, naknade i druga prava izabranih dužnosnika i savjetnika", navode revizori.