Jedan od najmoćnijih internet strojeva na svijetu konačno je osmislio alatku koja je svima bila potrebna.

Mnogi korisnici interneta se iz radoznalosti i nedostatka saznanja u brojnim oblastima automatski okreću najpopularnijem internet pretraživaču u nadi da će dobiti odgovor. Ipak, ova praksa umije itekako da se 'obije o glavu'.

Naime, svaka osoba upućena u tehnologiju zna da Googleov algoritam pamti svaku našu pretragu kako bi ove podatke iskoristio za prikazivanje reklama koje bi mogle da nas zainteresuju da kupimo određeni proizvod.

Naravno, to znači da Google zna neke od naših najbizarnijih nesigurnosti i da nas može dovesti u vrlo nezgodnu situaciju. Koliko je samo ljudi kojima je na radnom mjestu nasred ekrana osvanula velika reklama za lijek protiv impotencije ili opadanja kose?

Ipak, prije nego što počnete paničariti, trebali bi znati da je ova kompanija razvila novu alatku koja omogućava da uklonite neke od najneprijatnijih termina koje ste do sada tražili. Nazvana je My Activity, a omogućava korisnicima da vide sve podatke do kojih je pretraživač došao u prošlosti.

Ukoliko posjedujete Gmail nalog, lista 'aktivnosti' bi trebala da vam postane dostupna odlaskom na stranicu myactivity.google.com. Jednom kada se ulogirate, možete birati između velikog broja sigurnosnih opcija, uključujući opciju 'go to my activity'.

Na vrhu stranice vidjet ćete polje za pretragu, u koje ćete ukucati 'neprijatan sadržaj'. Kada pronađete termin ili rečenicu, jednostavno kliknite na dugme koje sadrži tri točke. Na taj način otvorit ćete menu u okviru kojeg ćete moći obilježiti i brisati stvari, prenosi B92.

Prema riječima glasnogovornika Googlea, kada obrišete neželjeni pojam, kompanija više neće koristiti te podatke prilikom vašeg profiliranja, piše portal news.com.au.

Međutim, treba istaknuti da alatka My Activity prikazuje samo podatke vezane za uređaj koji u tom trenutku koristite. Ukoliko želite brisati podatke prikupljene sa različitih uređaja, morat ćete odabrati opciju koja omogućava Googleu da kombinira podatke koje inače skladišti na različitim mjestima.