Papa Franjo u utorak je upozorio bogate i moćne da će Bog suditi o njima hrane li sirotinju i koliko brinu o Zemlji, u svojoj posljednjoj propovjedi o ekološkim temama, uoči dugo očekivane enciklike o klimatskim promjenama i o njihovim posljedicama po najranjivije kategorije u svijetu.

Franjo je uputio to upozorenje tijekom mise za vatikansku humanitarnu organizaciju Caritas.

Franjo je izjavio u svojoj propovijedi da planeta ima dovoljno hrane da prehrani ljude ali "izgleda da postoji nedostatak spremnosti da se ona podijeli među svima", prenosi AP.

''Moramo učiniti sve što je u našoj moći da svi imaju nešto jesti. Moramo, međutim, podsjetiti i najmoćnije na Zemlji da će ih Bog pozvati da ih ocijeni jednog dana. I tada će biti otkriveno jesu li oni zaista pokušali pružiti hranu za svakoga i jesu li učinili što su mogli da zaštite okoliš'', kazao je Papa.

Nikakav papinski dokument u modernim vremenima nije izazvao tolika očekivanja kao Franjina enciklika, koja se očekuje sljedećeg mjeseca. Ekolozi su oduševljeni što Franjo ulaže svoj moralni autioritet u stvaranje etičkih temelja za akciju u obuzdavanju klimatskih promjena.

Konzervativci, među kojima su i brojni kršćani, kritizirali su Franju što se umiješao u raspravu o klimatskim promjenama koja ima jak politički naboj.

U utorak je jedan od Franjinih ključnih savjetnika, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, izjavio da je zapanjen pritužbama koje je čuo tijekom posjete Sjedinjenim Državama na papinski dokument koji čak nije ni objavljen.

Optužio je one koji podržavaju takvu ideologiju "koja je vrlo snažno povezana s vizijom kapitalizma koji ne želi da odustane od šteta po okoliš za doborobit profita".

Franjo tvrdi da je globalno zagrijavanje "uglavnom" rezultat ljudskih aktivnosti i da čovječanstvo ima moralnu dužnost da ga zaustavi.