Bez obzira što vam se čini kao da nije vrijeme za štednju nemojte od nje odustajati. Za nju je uvijek pravo vrijeme, a što ranije počnete to ćete imati bolje predispozicije da uštedite dovoljno.

- Za štednju nikada niste premladi – iako mislite da ste tek počeli raditi, da vam je plaća mala, da morate prvo kupiti neke sitnice, pokušajte među obavezne sitnice ugurati i štednju. To ne mora biti značajan iznos, ali na dugi rok i od sitne štednje imat ćete velike koristi.

- Živite ispod svojih mogućnosti – ako ste studirali vjerojatno ste već naviknuli na skroman život i sada jedva čekate početi trošiti novce koje sami zarađujete. Ako ste se zaposlili nakon srednje škole, vjerojatno ste sretni što ne tražite novac od roditelja i trošite svoj, te ne vidite razloga za štednju. No, skromniji život od onoga što vam trenutno financijsko stanje omogućava često je garancija da ćete duže moći živjeti zadovoljavajuće. Što u slučaju da ostanete bez posla? Od ušteđenog novca možete dati polog za stan, auto… Nemojte odmah nakon što se zaposlite trošiti više na telefonske račune, kozmetiku, restorane…

- Napravite fond za izvanredne troškove - Teško je štedjeti kada imate jedva za osnovne potrebe, ali uzmite u obzir da se uvijek mogu pojaviti iznenadni i nepredviđeni troškovi. Ako imate bar mali krizni fond lakše ćete premostiti probleme. Nemojte računati na to na se oni neće pojaviti, jer iznenadni troškovi se uvijek pojave. Ovaj dio štednje mora biti odvojen od dugoročne štednje jer on će se trošiti periodično. Ako skupite dovoljno a nisu se pojavili dodatni troškovi dio možete potrošiti za ljetovanje, skijanje ili nešto slično.

- Oprezno s kreditnim karticama - Ne morate imati 5 kreditnih kartica, ponekad je i jedna previše. Iako će se činiti privlačno kupiti nešto na sniženju karticom, vjerojatno ćete poslije kada dođu rate na naplatu shvatiti da vam to nije bilo potrebno. Kreditne kartice često imaju dodatne troškove, godišnje članarine, kamate…

- Samo zato što se kvalificirani za kredit ne znači da ga trebate i dići – jedno je vrijeme bio trend da osoba dok postane kreditno sposobna kupi auto na kredit, stan na kredit… To su dugoročne investicije! Razmislite da li možete kreditnu ratu otplaćivati narednih 5-30 godina. Da li će vam ostati dovoljno za život? Što ako budete par mjeseci bez posla? Imate li krizni fond kojim ćete pokriti izvanredne troškove koji će se pojaviti ili će vam svaki neplanirani trošak ugrožavati egzistenciju? Ne morate dok postanete kreditno sposobni dizati kredit! Trošak kredita je veliki, a što je razdoblje duže to su troškovi veći. Pokušajte prvo imati štednju, a potom razmišljati o kreditu.

abcportal.info