Mobitel vam je pao u vodu? Prije nego što počnete paničariti znajte da postoji mogućnost da ga spasite, ali postoje i stvari koje nikako ne smijete činiti. Pričitajte ovih deset savjeta i pokušajte mobitelu vratiti funkciju prije nego li ga u potpunosti „otpišete“.

1. Izvadite uređaj iz vode čim prije. Plastične maske na mobitelu su prilično dobra zaštita, ali samo prvih 20 sekundi. Ako ne možete izvaditi mobitel iz vode na vrijeme, izvadite iz njega bateriju dok je još u vodi. Ovo će smanjiti vjerojatnost oštećenja mobitela, no možda ošteti bateriju. Baterije su ipak jeftinije, pa je to prihvatljiv rizik.

2. Uklonite bateriju. Ako ju već niste izvadili u prvom koraku, izvadite ju sad. Ovo je najvažniji korak kod spašavanja mobitela. Struja i voda se ne miješaju dobro, a mnogi spojevi unutar mobitela će preživjeti vodu pod uvjetom da nisu spojeni na izvor struje.

3. Uklonite SIM karticu. Dio vaših vrijednih kontakata pohranjen je na njoj. SIM kartice dobro podnose vodu, i sljedeći su koraci za njih nepotrebni. Samo ih osušite papirnatim ručnikom i ostavite ih sa strane.

4. Osušite mobitel. Očito trebate iz telefona ukloniti što je više moguće vode u što kraćem vremenu. Protresite mobitel i onda uzmite ručnik ili papirnate ručnike i nježno ga obrišite.

5. Uklonite masku i poklopce konektora. Na taj način ćete otvoriti što je više moguće rupa, kako bi voda mogla izaći kroz njih.

6. Upotrijebite usisavač. Ne koristite fen za kosu, čak ni s hladnim mlazom zraka. Ovo bi moglo natjerati vodu dublje u otvore i pukotine, što bi moglo rezultirati oksidacijom i korozijom. Vodu radije izvucite usisavačem. Približite ga na desetak minuta svakom dostupnom području. Ne prislanjajte usisavač uz telefon zbog statičkog elektriciteta.

7. Upotrijebite rižu. Ostavite mobitel u zdjeli nekuhane riže preko noći. Riža će apsorbirati svu preostalu vlagu.

8. Ostavite telefon na ručniku. Cilj vam je iz mobitela izvući svu vlagu, pa provjerite ručnik svakih sat vremena. Ako se unutar šest sati na njemu pojave tragovi vlage, ponovite korak s usisavanjem i uranjanjem u rižu.

9. Testirajte mobitel. Nakon što su prošla 24 sata i čini vam se da je mobitel suh, stavite mu bateriju i provjerite radi li. Ako ne radi, spojite ga na punjač bez baterije i vidite je li to pomoglo. Ako je, trebate novu bateriju. Ako nije, odnesite mobitel na servis i ne skrivajte činjenicu da ste ga smočili, oni će to ionako znati.

10. Rastavite mobitel. Ako vam servis ne može pomoći, rastavite mobitel. Predlažemo da fotografirate svaki korak tako da ga kasnije znate sastaviti. Svaki dio još jednom osušite ručnikom i usisavačem.