Južna Koreja je u nedjelju navečer izvela vojnu vježbu u kojoj se koristila balističkim raketama, kao odgovor na sjevernokorejski nuklearni pokus, izvijestila je službena južnokorejska agencija Yonhap.

Južnokorejska vojska izvela je vježbu s bojnim streljivom simulirajući napad na sjevernokorejski nuklearni lansirni poligon, pogodivši "izabrane mete u Japanskome moru", piše Yonhap, prenoseći priopćenje južnokorejskog združenog glavnog stožera.

"Vježba je odgovor na šesti nuklearni pokus Sjevera (...) i u njoj su se koristile južnokorejske balističke rakete Hyunmoo i lovci F-15K", navodi agencija.

Južnokorejska agencija dodaje da su izabrane mete bile na udaljenosti koja odgovara udaljenosti sjevernokorejskog nuklearnog lansirnog poligona Punggyeri, na sjeveroistoku zemlje.
 

Pjongjang je objavio da je u nedjelju izveo pokus s hidrogenskom bombom puno veće snage nego u prošlim nuklearnim pokusima nazivajući ga "savršeno uspješnim", kako je izvijestila sjevernokorejska televizija.

To je istog trena izazvalo novu eskalaciju napetosti, a odmah su reagirali Kina, Rusija, SAD i Južna Koreja.

Predsjednik Južne Koreje sjevernokorejski nuklearni pokus nazvao je "apsurdnom pogreškom" te pozvao na "najjači odgovor".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, nakon razgovora s japanskim premijerom Shinzom Abeom, ustvrdio kako najnoviji pokus Sjeverne Koreje "potkapa svjetski režim nuklearnog neširenja, krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodnog prava i predstavlja realnu prijetnju za mir i regionalnu stabilnost".

Putin je o istoj temi razgovarao i s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, nakon čega su čelnici te dvije velike države zajednički poručili da ih "duboko zabrinjava stanje na Korejskom poluotoku" te naglasili potrebu da se "ne dopusti da stanje preraste u kaos".

Trump ne isključuje mogućnost rata

Vrlo su znakovite reakcije danas pristigle i iz SAD-a. Reagirao je američki predsjednik Donald Trump, koji je svojoj prvoj izjavi nakon nuklearnog pokusa poručio kako "riječi i akcije koje stižu iz Sjeverne Koreje nastavljaju biti vrlo neprijateljske i opasne za SAD". Nakon toga se oglasio i na Twitteru, pri čemu je kritizirao Južnu Koreju, za koju je rekao kako nije u pravu kada misli da će u situaciji sa Sjevernom Korejom pomoći razgovori i sankcije. Potom je dodao kako je Sjeverna Koreja "odmetnuta država koja razumije samo jedno", aludiravši na primjenu sile.

Da u Washingtonu najozbiljnije razmišljaju o vojnom odgovoru na neprestane sjevernokorejske provokacije, može se i naslutiti i iz činjenice da je Trump nedugo zatim otišao na sastanak s ministrom obrane i najviše rangiranim generalima američke vojske kako bi razgovarao o odgovoru na današnji nuklearni pokus režima Kim Jong-una.

Trumpa je, inače, danas novinar NBC-a pitao hoće li napasti Sjevernu Koreju. Odgovor je glasio: "Vidjet ćemo".

Nakon sastanka s Trumpom, izjavu za medije je dao američki ministar obrane i bivši general James Mattis, koji je rekao kako će SAD pokrenuti "golemi vojni odgovor na svaku prijetnju SAD-u i njegovim teritorijima, uključujući Guam i američke saveznike".

Američki ministar obrane dodao je kako "SAD ne želi uništiti Sjevernu Koreju, ali imamo na raspolaganju puno opcija kojima to možemo napraviti".

Republikanski senator: Ako se nešto ne promijeni, napad je neizbježan

Treba napomenuti i znakovitu izjavu američkog senatora Lindseya Grahama, koju je dao dan uoči najnovijeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa.

Dan prije pokusa Graham je ustvrdio kako je američki napad na sjevernokorejska vojna postrojenja "neizbježan" ako režim Kim Jong-una ne prekine s dosadašnjom praksom provokacija.

"Sto posto sam siguran da će se, ako Kim Jong-un nastavi razvijati projektile koji mogu dosegnuti Ameriku, ako diplomatski napori da se takvi potezi zaustave ne uspiju, dogoditi napad Sjedinjenih Država na sjevernokorejske oružane sustave", rekao je Graham.

"Dozvolite da vas nešto pitam: Zašto bi svijet Kim Jong-unu, uzevši u obzir kako se ponašao dosad, dozvolio da razvije hidrogensku bombu i projektil koji može ispaliti bilo gdje na svijetu? Zašto bismo to učinili?", rekao je član republikanske vladajuće većine u Senatu, dodajući kako bi takav rat nesumnjivo završio "potpunim uništenjem sjevernokorejskog režima".

Kim Jong-un neće odustati, a Amerika to neće mirno gledati

Analitičari koji prate ponašanje Sjeverne Koreje suglasni su: Kim Jong-un neće odustati od plana da razvije nuklearnu bojevu glavu i interkontinentalni projektil koji može dosegnuti teritorij kontinentalnog SAD-a. Tek kad to napravi bit će spreman na pregovore jer smatra da mu samo takvo oružje omogućava dovoljno jak pritisak na Južnu Koreju, Japan i SAD.

S druge strane, savršeno je jasno da Amerikanci nemaju namjeru čekati da se to dogodi. Ne treba ni napominjati da bi otvoreni rat SAD-a i Sjeverne Koreje donio golemu nestabilnost ne samo toj regiji, nego i cijelom svijetu jer je teško očekivati da će Kina i Rusija taj sukob promatrati prekriženih ruku.