Središnja tema sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Dragana Čovića i predsjednika Europske komisije Jean Claude Junckera bila je nužna izmjena Izbornog zakona, posebice kada je u pitanju način izbor članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na način koji u potpunosti uvažava ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, kako je izrijekom navedeno u stavku 47. obrazloženja odluke o dopustivosti i meritumu Ustavnog suda BiH U 23/14.

''A to je da se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje'', rekao je Čović.

Istaknuo je da iz navedenog jasno proizlazi kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, za koji je u predmetnoj odluci Ustavnog suda također jasno rečeno da služi predstavljanju naroda, a ne županija. Bez ovih rješenja neće se moći organizirati legalni i legitimni izbori u listopadu 2018., te implementirati izborni rezultati. Sugovornici su se složili da su to obveze koje, bez obzira na veličinu izazova, nije moguće zaobići, jer je predstavnička funkcija Predsjedništva BiH i domova naroda u odnosu na tri konstitutivna naroda neosporiva. Otuda proizlazi i nužnost da se pitanje izbora u navedena tijela provede sukladno Daytonskom ustavu i sporazumu, odnosno relevantnim odredbama Ustavnog suda BiH i odlukama Europskog suda za ljudska prava.

uncker je pokazao izuzetno veliko zanimanje i razumijevanje problematike reforme Izbornog zakona u BiH, te je još jednom istaknuo punu potporu Europskog povjerenstva naporima koji se ulažu u tom smjeru. Zajednička je ocjena kako je načelo vladavine prava za EU strateški prioritetno, što znači i da svi ustavi, zakoni i drugi propisi koji se donose trebaju biti usklađeni s Ustavom i njegovim temeljnim načelima.

Ocijenjeno je kako su sljedeća dva tjedna ključna za provedbu odluke Ustavnog suda BiH U 23/14 koja se, uz Dom naroda PFBiH, implicitno referira i na izbor članova Predsjedništva, koji mora biti omogućen na legitiman i ustavan način. U tom smislu dogovoren je niz sastanaka s međunarodnim pravnim ekspertima i dužnosnicima međunarodne zajednice, na kojima će se definitivno pronaći odgovarajuće rješenje. Na kraju susreta, najavljen je posjet Junckera BiH za 28. veljače ove godine, kada je planiran i ceremonijal predaje Upitnika kojom će se obilježiti uspješan završetak jedne od ključnih faza u procesu pristupanja EU, što BiH otvara vrata za skoro stjecanje kandidacijskog statusa.