Na godišnjicu pokušaja vojnog udara od 15. srpnja 2016., vlasti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana otpustile su još 7400 javnih službenika, a ovog vikenda predsjednik otvara i "Spomenik mučenicima" poginulima u kratkim borbama koje su izbile u najvećim gradovima Turske.

Erdoganove vlasti za puč su optužile inače umjerenog islamskog klerika koji je već dulje vrijeme u egzilu u SAD-u Fetullaha Gülena. Zapad do sada nije pokazao da se slaže s tim tvrdnjama Ankare. Cijelu godinu mediji i organizacije za ljudska prava objavljivali su podatke o progonjenima. Na prvu godišnjicu pokušaj puča i sve što je uslijedilo može se opisati kroz sljedeće brojke:

169.013 ljudi ukupno je osumnjičeno da su pripadnici ili povezani s "Terorističkom organizacijom Fehtullaha Gülena", kako vlasti u Ankari nazivaju gro disidenata u svojoj zemlji. Od tog broja, trenutno je po zatvorima u Turskoj njih 50.510.

169 generala i 7098 ostalih časnika također su po zatvorima u raznim fazama kaznenog progona protiv njih zbog navodnog sudjelovanja u pokušaju puča. Nedavno su pojedini NATO-ovi dužnosnici imenom i prezimenom izišli s procjenama da je vojska turske danas puno slabija zbog tolike sječe kadrova, naveo je Express.

4469 sudaca i odvjetnika diljem zemlje dobili su otkaze s posla pod istom optužbom. Vijesti iz Turske posljednjih mjeseci govore da ta velika zemlja već osjeća ozbiljne probleme u funkcioniranju svog pravosudnog sustava koji je izgubio ogroman broj iskusnih pravnika.

2431 toliko je sudaca i odvjetnika završilo po zatvorima, pa čak i dva suca ustavnog suda.

149 toliko je različitih medijskih kuća pozatvarano na ime zabrane zbog toga što su navodno bile previše blisko povezane s Fetullahom Gülenom.

715 novinara u Turskoj izgubilo je pravo da se dalje bavi svojim poslom.

269 novinara danas po turskim zatvorima ili se nalazi u nekoj fazi kaznenog progona zbog "članstva u terorističkoj organizaciji" ili već gule zakonske kazne. Turska je ovime postala zemlja s daleko najgorim brojem pozatvaranih novinara, a među njima ima čak i stranih novinara.

2099 škola, internata i sveučilišta ukupno su silom zatvorile vlasti Recepa Tayyipa Erdogana, i opet pod optužbom da su te institucije bile dijelom Gülenovog pokreta.

8271 akademik u Turskoj također je dobio otkaz tijekom proteklih godinu dana.

33.074 službenika u školstvu izgubilo je posao, svi redom optuženi kao "gülenisti". Od tog broja njih točno 5000 trenutno je u zatvoru, a 627 ih je već pravomoćno osuđeno. Povrh tog broja, još 22.474 predavača u visokom školstvu izgubilo je pravo držanja predavanja na privatnim fakultetima.

11 od 59 parlamentarnih zastupnika progresivne, dijelom prokurdske stranke HDP vlasti su uhitile i pozatvarale, optužujući ih da su pripadnici Kurdske radničke partije (PKK), militantne organizacije koja se već tri desetljeća bori protiv turskih vlasti i koju Zapad vodi kao terorističku organizaciju.

3,19 turskih lira za jedan dolar bio je tečaj turske nacionalne valute prije godinu dana. Dans je taj odnos 4 lire za jedan dolar.

5742 turska državljanina zatražila su tijekom protekle godine azil u inozemstvu. Samo u Njemačkoj azil ih je zatražilo više od 3000, među kojima i čak 209 diplomata, te 205 državnih dužnosnika.

Dnevnik.ba