Umjetno meso je budućnost čovječanstva - ljudi će uskoro jesti slaninu koja ne potječe od svinjskog mesa, navode znanstveni portali.

Prije par godina znanstvenici su proizveli goveđe meso i od njega napravili hamburger, ali je njegova cijena, zbog troškova pravljenja, iznosila više od 300.000 dolara.

Cijena umjetnog hamburgera od tada je drastično pala, ali su cijene umjetnog mesa i dalje nezamislivo skupe.

Rad na takozvanom "sintetičkom mesu" mukotrpan je i težak. Ukus, miris, mogućnosti pripreme i zdravstvena ispravnost su posebno zahtjevne kategorije pri izradi umjetnog mesa.

Prema nekim procjenama, prve varijante mljevenog umjetnog mesa pojavit će se na tržištu u sljedećih pet do deset godina i koštati mnogo više od običnog mesa.

Znanstvenici vjeruju da će mesna industrija, vremenom, potpuno prihvatiti mogućnost proizvodnje mesa na ovaj način, bez ubijanja životinja, javlja agencija Srna.

Proizvodnja mišićnog tkiva u jednom trenutku trebala postati  jeftinija i efiksnija od uzgoja životinja.

Znanstvenici ističu da je učinjen veliki napredak u proizvodnji svinjskog mesa.

Stručnjaci su uzeli uzorke tkiva odraslih životinja, te pronašli način da ih razviju u različite komade mesa namijenjene različitim načinima pripreme /kuhanje, prženje/.

Otkriven je i način uzgajanja tkiva bez životinjskog seruma potrebnog u proizvodnji dosadašnjih sintetičkih komada mesa.

Umjesto njega, znanstvenici su iskoristili sintetički koktel materija sličnih životinjskom serumu.

Prije godinu dana, minijaturna umjetna mesna "ćufta" koštala je 1.200 američkih dolara. Kako vrijeme prolazi, to meso bit će sve jeftinije.

Sve je počelo s umjetnom govedinom, a sada je na redu i svinjetina, navode znanstveni portali.

Paul Mozdziak, stručnjak za uzgoj stanica na Sveučilištu Sjeverna Karolina vjeruje da bi ptičje meso moglo biti jednostavnije za sintetiziranje i bez genetskog inženjeringa.

Ovakvo uzgojeno meso moglo bi biti i zdravije za potrošače. S obzirom na sterilne uvjete u proizvodnji, velika je vjerojatnoća da će se ovakvo meso lakše prevoziti i neće biti rizika od zaraze opasnim bakterijama.