Od 1. srpnja 2015. Hrvati će moći bez ograničenja raditi i na Islandu. Kao i u nekim zemljama Europske unije, Hrvatima je bio ograničen ulazak i na tržište rada ove zemlje, nečlanice EU.

No, kako prenosi Der Standard, za mjesec dana istječe dvogodišnje ograničenje te je vlada u Reykyaviku objavila da se ograničenja ukidaju. Island ih je uveo bojavši se velikog broja hrvatskih radnika, no taj se strah nije ostvario, navodi ministrica društvenih pitanja i stanovanja, Eygló Hardardottir u svom dopisu. Stoga nema razloga za produljenje ograničenja.

Od ulaska Hrvatske u EU samo 12 Hrvata se prijavilo za radnu dozvolu u Reykyaviku. Island je članica Europskog ekonomskog područja (EEA) i šengenske zone. U ožujku ove godine povukli su kandidaturu za članstvo u EU.

Island je u svijetu možda najpoznatiji po spektakularnim pejzažima. Na njemu se snimaju scene mnogih holivudskih filmova pa tako i trenutno megapopularne serije 'Igra prijestolja'. No, u novije su vrijeme Islanđani postali i simbolom otpora pohlepnim bankarima jer su dozvolili da banke odu u stečaj.

croexpress.eu