Japanci budućnost čovječanstva vide pod morem, a jedna njihova kompanija napravila je plan Ocean Spiral, koji se spušta ispod razine mora do njegovog dna kilometrima od površine.

Kopno je u Japanu postalo luksuz pa je japanska kompanija Shimizu Corporation osmislila plan spuštanja spiralnog grada u oceanske dubine. Predviđeno je da Ocean Spiral bude dom za 5.000 ljudi, a svaka od tih spirala imala bi unutar sebe sve potrebne strukture, od poslovnih do onih za razonodu i zabavu.
Nacrt plana predstavljen je u Tokiju tijekom tekućeg tjedna, a Shimizu samouvjereno ističe da bi Ocean Spiral bio useljiv već 2030. godine, prenosi Telegraph.
Pri površini, grad bi imao plutajuću kupolu, koja bi mogla biti napravljena tako tako da je vodonepropusna i koja bi moglo izranjati ili uranjati prema potrebi. Ispod te kupole, građevina bi se mogla protezati i do 14 kilometara do morskog dna, gdje bi "zemljana tvornica" proizvodila metan iz ugljičnog dioksida, koristeći mikroorganizme.

Na morskom dnu bi se kopali i rijetki minerali te metali. Električna energija stvarala bi se pomoću generatora koji bi iskoristili razlike u temperaturi mora na različitim dubinama. Postojali bi i podvodni dokovi, kojima bi se obavljao transport namirnica i materijala te provodila istraživanja.
Shimizu za izgradnju OCean Spirala neće koristiti beton, već smolu koju će u komponente oblikovati pomoću 3D printera industrijske veličine. Troškovi izgradnje projekta procjenjuju se na oko 160 milijardi kuna, iako Shimizu tvrdi da bi naknadni gradovi nakon prvog postali jeftiniji.
U Shimizuu vjeruju da bi za izgradnju Ocean Spirala bilo potrebno svega pet godina.