U najsnažnijem potresu koji je u proteklih nekoliko desetljeća pogodio Ekvador, jakosti 7,8 stupnjeva, u subotu je život izgubilo najmanje 77 osoba, a nastala je i šteta u obalnom području i gradu Guayaquili.

Predsjednik Rafael Correa proglasio je izvanredno stanje i pozvao zemlju od 16 milijuna stanovnika da ostane mirna. "Izražavamo bezgraničnu ljubav obiteljima stradalih", napisao je na Twitteru prekidajući posjet Italiji kako bi se vratio u zemlju.

Vlasti su pozvale stanovnike obalnih područja na evakuaciju zbog straha od plimnog vala. Prestrašeni stanovnici izašli su na ulice glavnog grada Quita, udaljenog stotine kilometara od epicentra potresa koji je pogodio obalno područje.

Vlasti su objavile kako će broj poginulih vjerojatno rasti i da su štete "ozblijne" posebno u zapadnim obalnim područjima u blizini epicentra i u gradu Guayaquilu, prenosi Index.

"Na nesreću dosad je 77 građana izgubio život", kazao je potpredsjednik Jorge Glas ističući da je to najsnažniji potres koji je pogodio zemlju od 1979.

Potres je zabilježen na dubini od 20 kilometara i osjetio se širom zemlje.

"Neka su sela potpuno uništena", kazao je Gabriel Alcívar, gradonačelnik Pedernalesa u pogođenoj pokrajini Manabi. "Ono što se dogodilo ovdje u Pedernalesu je katastrofalno".

Najmanje 77 ljudi je poginulo u snažnom potresu jačine 7,8 stupnjeva Richterove ljestvice koji je danas pogodio Ekvador, u kojem je srušen veći broj zgrada i jedan nadvožnjak, prenijeli su lokalni mediji.

Potpredsejdnik Ekvadora Jorge Glas je izjavio da je, pored 77 žrtava, u potresu također ozlijeđeno najmanje 588 ljudi.