Službenici MUP-a Srednjobosanske županije su u suradnji sa službenicima MUP-a Hercegbosanske županije uspjeli identificirati dvije osobe koje su u proteklih nekoliko mjeseci vršile prijevare na cestama na području više županije u Federaciji BiH.

Prijevare su vršene tako što su osobe lažno prikazivale oštećenim da su prouzrokovali prometnu nezgodu prilikom mimoilaženja vozila, predhodno odbacivši razbijeni retrovizor u vozilo oštećenog, kao bi on pomislio da je došlo do kontakta vozila. Potom bi sustizali vozila i optuživali vozače da su oštetili retrovizor i da trebaju platiti nastalu štetu.

Obzirom da su, u večini slučajeva, izvršitelji koristili skupocjena vozila kao što su Golf 7, koje su prethodno iznajmljivali u 'rent a car' kućama u Sarajevu, od prevarenih vozača tražili su veće iznose novca.

Izvršitelji su za prijevare koristili razbijene retrovizore, koje su prethodno nabavili na auto-otpadima, a vršene su na nenaseljenim dionicama cesta, gdje su se nerijetko presretnuti vozači bojali i za svoju sigurnost, te su pristajali da plate tražene iznose.

Osumnjičene osobe su sa područja Sarajeva inicijala A.Đ. rođen 1992. godine i J.I. rođen 1989. godine. Isti su lišeni slobode na području Drvara, gdje je provedena kriminalistička obrada nad istim, koja je nastavljena i u Bugojnu. Tijekom obrade izvršitelji su priznali da su u proteklom periodu izvršili od 100 do 150 ovakvih prijevara.

"Identifikacija osoba izvršena je uz pomoć građana, te se ovim putem zahvaljujemo na suradnji i molimo sve građane koji su bili žrtve ovakve prijevare da se jave u MUP SBŽ Travnik putem e-maila [email protected] ili na telefon + 387 30 511 847, kako bi se dokumentirala kaznena djela počinjena od strane ove dvije osobe", priopćeno je iz Ureda komesara MUP-a SBŽ.