Američki predsjednik Barack Obama zatražio je u nedjelju tijekom neformalnog razgovora u Limi od svog ruskog kolege Vladimira Putina da uloži dodatne napore u ograničavanju nasilja i patnji stanovništva Sirije, rekao je jedan izvor Bijele kuće za agenciju France presse.

"Državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov bi trebali nastaviti voditi inicijative s međunarodnom zajednicom za smanjenje nasilja i ublažavanje patnji sirijskog naroda", rekao je Obama Putinu, prema tom izvoru.

Washington je u subotu upozorio režim Damaska i njegovog ruskog saveznika protiv eskalacije nasilja u Alepu, podijeljenom između vladinih četvrti i četvrti koje drže pobunjenici, koji su izloženi intenzivnim bombardiranjima sirijskih postrojbi.

Američki predsjednik je također pozvao Putina na poštivanje obveza Rusije predviđenih sporazumima iz Minska i naglasio predanost Sjedinjenih Država i partnera poštivanju suvereniteta Ukrajine.

Neformalni razgovor američkog i ruskog predsjednika je trajao samo nekoliko minuta u sklopu summita Organizacije za gospodarsku suradnju Azije i Pacifika (APEC) u Peruu.

Dvojica čelnika su kratko razgovarala, zatim se rukovala te pridružila drugim čelnicima na sastanku APEC-a, javlja AFP.

Prvi susret nakon izbora Trumpa

"Pozdravili su se na početku susreta i kratko razgovarali", potvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, prenose ruske agencije.

To je njihov prvi susret nakon izbora Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Čelnici 21 zemlje područja Azije i Pacifika sastali su se ovog vikenda u Limi na razgovorima o izazovima s kojima je suočeno svjetsko gospodarstvo. Oni bi trebali usvojiti deklaraciju kojom se potvrđuje njihova predanost nastavku njihove gospodarske integracije ukidanjem trgovinskih prepreka.

Odnosi Rusije i Sjedinjenih Država su na povijesno najnižoj razini nakon kraja Hladnog rata zbog suprostavljenih stajališta o krizama u Siriji i Ukrajini.