Ministar obrane SAD-a optužio je Iran da je 'najveća svjetska država koja sponzorira terorizam', u tjednu kada raste napetost između dviju zemalja. James Mattis upozorio je da svijet neće ignorirati iranske aktivnosti za koje je rekao da destabiliziraju cijeli Bliski istok.

I dok odnosi između SAD-a i Irana ulaze u novu krizu, nema nikakve sumnje da će Veleposlanstvo Sjedinjenih država u Sarajevu od aktualne administracije dobiti određene instrukcije i zadatke, obzirom da je američka NSA-a, prošle godine načinila izvještaj 2783 o pojačanim aktivnostima iranskih obavještajnih službi u BiH.

Izvještaj je zapravo presjek saznanja o djelovanju i aktivnostima iranskih obavještajaca u posljednjih petnaestak godina, a uglavnom se temelji na informacijama koje je prikupila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH.

U izvještaju 2783 NSA, posebna pažnja posvećena je akciji kodnog naziva „Platon“, koju su djelatnici OSA-e proveli u najstrožoj tajnosti. Taj izvještaj OSA-e ima službeni naziv "Analiza operativne akcije „Platon““, a načinjen je 7. lipnja 2009. godine i zaveden pod brojem UR-04-429/09., kucan je na više od stotinu stranica. Osim informacija OSA-e, u izvještaju NSA-e korištene su i informacije do kojih su došle zapadne obavještajne službe, piše Slobodna Bosna.

 "NSA raspolaže s oko 650 imena pripadnika najviše iranske, ali i još nekoliko obavještajnih službi islamskih zemalja u BiH, dok je u službama u BiH u opticaju još 330 imena. Taj broj od skoro 1.000 pripadnika tajnih obavještajnih službi Irana, Pakistana, Kuvajta i Saudijske Arabije je alarmantan i predstavlja posebnu kočnicu na putu BiH ka NATO-u, ali i predstavlja veliku prijetnju za nacionalne sigurnosti zapadnih zemalja, a naročito SAD“, stoji između ostalog u izvještaju NSA-a.

"Prema podacima OSA-e, od BiH građana nalazi se Amel Hadžimejlić i Halil Elezović, rođen u Stocu. On je bio prevoditelj jednoj grupi državljana BiH koji su završili obuku kod Iranaca u Pazariću, najvjerojatnije trenutno boravi sa suprugom u vojarni u sjevernom dijelu Teherana. Na spisku su i Midhat Hadžalija i Esmir, izvesni Meho, kao i Ramiz Mulaomerović“, stoji, između ostalog u izvještaju NSA, u kojem je navedeno da je OSA najviše podataka sakupila za Mulaomerovića koji je jedno vrijeme bio viječnik u Skupštini općine Trnovo, ali je radio i SJB Trnovo i PU Tarčin, te u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju (AID).

"Prema raspoloživim podacima Ramiz Mulaomerović je boravio u Iranu tijekom 1995. kada se nalazio u grupi državljana BiH koji su upućeni u Iran i tom prilikom je koristio lažnu putnu ispravu na ime Amer Hodžić. Tom prilikom sa njim su u Iran otputovali i Abaz Ćutuk, Mevludin Babajić i Salih Pindžo. Radio je za Ministarstvo obavještajnih poslova i sigurnosti Irana (MOIS), u Pazariću ga je obučavao osobno Ali Bajet. U tijeku 1995. godine bio na obuci u Iranu. Nakon povratka u BiH, održavao stalne kontakte sa iranskom obavještajnom službom“, navodi se u izvještaju OSA.

Također, otkriveno je da je i čitav niz intelektualaca postao sastavni dio iranskih obavještajnih službi, a posebno MOIS-a.

Jedan od njih je, prema tvrdnji iz izvještaja OSA-e, i dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Nevad Kahtaran, a zatim i direktor Radio TV Islamske Republike Iran u Sarajevu (Irib) Muhamed Reza Golzardi.

Za bosanske obavještajce posebno je bio zanimljiv i jedan od ljudi koji je državljanstvo BiH dobio zahvaljujući svom sudjelovanju u ratu - Javdan Amjad zvani Medžid, pripadnik Odbora šijitske organizacije koja djeluje na području BiH. Njegovo ime se spominje i u više operativnih akcija šifriranih imena „Sidro“ i „Maraton“ gdje je nedvosmisleno zaključeno da radi za više tajnih službi Irana, a da je u stalnom kontaktu sa šefom IRGC-a Ali Sabetom.

Nazočnost pripadnika iranske tajne obavještajne službe u BiH naglo je pojačano od početka 2012. godine, kao i aktivnosti iranskih službenika i diplomata.

"Često se spominje i ime Fuada Kasumovića te njegova veza sa iranskim tajnim službama. Suradnja Kasumovića počela je još u vrijeme dok je bio zamjenik direktora carine“, stoji u izvještaju NSA-a, koje prenosi Slobodna Bosna.

S tim u vezi zapadne obavještajne službe tražile su podatke o (ne)službenom boravku Fuada Kasumovica u Iranu krajem lipnja 2012. godine. Iako je tvrdio da je tamo službeno, kasnije je to demantirao i rekao da je išao privatno i o svom trošku. Posjet je trajao 5 dana i prema podacima zapadnih službi Kasumović se tada susreo sa Abolghasem Parhizkarom (jedan od najviše rangiranih časnika VEVAK-a, odnosno MOIS-a). Zanimljivo je da je Abolghasem Parhizkar dva puta tijekom 2014. godine posjetio BiH ali sa diplomatskom putovnicom i oba puta se tajno sreo sa Fuadom Kasumovićem, navodi se u izvještaju NSA. 

Da stvar bude ozbiljnija, nakon povratka iz Irana Kasumović, koji je tada obnašao dužnost zamjenika ministra financija i trezora BiH, organizirao je iftarsku večeru za veleposlanika Irana i njegove suradnike u sarajevskom hotelu 'Zagreb'. Za to je ekspresno saznala Veleposlanstvo SAD i odmah započela svojevrsnu istragu o vezi Kasumovića i Teherana.

Prema izvorima OSA-e, zadnjih godina (od 2012. godine)  osobe povezana s iranskom obavještajnom službom najviše kontaktiraju predstavnike nevladinog sektora i osobe okrenute radikalnom islamu i terorizmu.