Izraelski vojnik koji je ubio ranjenog i onesposobljenog palestinskog napadača na okupiranoj Zapadnoj obali proglašen je u srijedu krivim za ubojstvo bez umišljaja u procesu koji je podijelio izraelsko društvo.

Stotine desničara prosvjedovalo je u potpori naredniku Eloru Azariji u Tel Avivu a neki su se sukobili s policijom kod vojne baze gdje je čitana presuda.

Unatoč kampanji Azarijine obitelji i desničarskih političara koji su kritizirali oružane snage jer su mu sudili u doba kada se Izrael suočava s palestinskim napadima na ulicama, izraelski vojni čelnici su smatrali da se ubijanje protivno propisima ne može odobriti.

Tročlani vojni sud odbacio je obranu 20-godišnjeg novaka da je djelovao u samoobrani.

Ubojstvo je snimio palestinski borac za ljudska prava a snimka, koja je dana medijima, osigurala je da slučaj privuče pozornost međunarodne zajednice.

Glavna sutkinja pukovnica Maya Heller rekla je čitajući dvoipolsatni pravorijek da je Azaria pucao u Palestinca iz osvete u ožujku 2016. nakon što je napadač nožem ranio njegova kolegu vojnika u gradu Hebronu na Zapadnoj obali.

"On zaslužuje umrijeti", rekao je Azaria drugom vojniku, kako je navedeno u pravorijeku, odmah nakon što je pucao u glavu Palestincu koji je ležao nepokretan na ulici nakon što su ga izraelski vojnici nekoliko minuta ranije ranili.

"Ne može se upotrijebiti ova vrst sile čak iako je riječ o životu neprijatelja", rekao je sud u pravorijeku. "Jednoglasno proglašavamo optuženog krivim za ubojstvo bez umišljaja i ponašanje nedostojno vojnika".

Presuda će biti izrečena kasnije, a najviša kazna za ubojstvo bez umišljaja je 20 godina zatvora.