Izraelski stručnjaci sa Sveučilišta Ben-Gurion pokazali su kako za upad u neko računalo i krađu podataka nije potrebno da to računalo bude spojeno na internet.

Naime, oni su razvili novu metodu koju su nazvali “air-gap”, a koja omogućuje razmjenu podataka između dva nepovezana računala putem zvučnika ili slušalica.

U kombinaciji s malicioznim kodom, ovakvom metodom moguće je zvučnike nekog računala pretvoriti u uređaje za prisluškivanje, ali i uređaje za odašiljanje podataka, čak i u slučajevima kad na računalo nije priključen mikrofon.

Izraelski stručnjaci još su prošle godine dokazali kako je moguće prikupljati audio zapise svega što se događa oko računala putem slušalica koje su bile priključene na to računalo.

Pomoću posebno osmišljenog zlonamjernog sadržaja, uspjeli su lokalno pohranjene datoteke pretvoriti u audio zapise i potom ih pomoću “air-gapa” i ultrazvučnih valova prebaciti na drugo računalo u krugu do jednog do devet metara.

Iako su za potrebe ovog projekta, nazvanog “Mosquito” (komarac) stručnjaci morali osmisliti poseban protokol, dokazali su kako je moguće “upasti” i ukrasti datoteke s računala koje je izolirano od drugih računala i nije spojeno na internet.

Ističu kako bi tvrtke i organizacije koje barataju s osjetljivim podacima, trebale u obzir uzeti i ovakav način upada u sustav i krađe podataka te fizički isključiti bilo kakvu audio opremu na računalima.

Izraelski projekt fokusirao se na računala, no strah nas je uopće zamisliti za kakve bi se sve ilegalne pothvate “komarac” mogao iskoristiti ako se osnovni protokol prilagodi za pametne telefone, piše Zimo.co.