Izraelske snage sigurnosti su demolirali dvije palestinske škole uoči početka nove školske godine, a humanitarni radnici su šokirani nasilnim upadom, javlja agencija Wafa.

Izraelci su, bez obrazloženja prvo uništili vrtić u zajednici Jabal al-Baba, a potom demolirali i osnovnu školu u gradu Jub al Deeb kod Betlehema.

Nekoliko dana ranije izraelske vlasti su konfiskovale solarne panele, jedini izvor električne energije za osnovnu školu u Abu Nuwar. Škola je napadnuta dva puta prošle godine kada je uništena oprema, a učenici primorani da se presele i pohađaju nastavu u prostorijama lokalnog frizera. Škole se nalaze u području Zapadne obale gdje je snažno prisustvo izraelske vojske i policije.

"Srceparajuće je vidjeti djecu i nastavnike kako na prvi dan škole sjede na suncu bez učionica i skloništa, dok nedaleko od tog mjesta traju radovi na izgradnji ilegalnih naselja za doseljenike" kaže Itay Epshtain, menadžer u Norveškom izbjegličkom vijeću (NRC), a koji je u posjeti tom području.

Direktor NRC-a za Palestinu Hanibal Abiy Worku ističe da je riječ o bezumnom nasilju.

"Kako su škole prijetnja izraelskim vlastima, šta žele postići time što onemogućavaju obrazovanje onima koji na to imaju osnovno pravo" rekao je Hanibal Abiy Worku.