Letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, koje od 25. studenoga sudjeluju u gašenju požara u Izraelu, bile su u utorak na svečanosti organiziranoj za predstavnike svih međunarodnih snaga koje su sudjelovale u gašenju velikih šumskih požara u toj državi, prenosi Index.hr..

Tom su prigodom predstavnici izraelskih vlasti, ministar nacionalne sigurnosti Gilad Erdan, savjetnik za nacionalnu sigurnost i izaslanik premijera Netanyahua Jakob Nagel te čelnik izraelske policije Roni Alsheich još jedanput iskazali zahvalnost za brzi dolazak i gašenje požara u srednjem i sjevernom dijelu te države, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

"Države koje su pritekle u pomoć iskazale su Izraelu pravo prijateljstvo, a njihovi piloti i vatrogasci pokazali su pravi duh svojih država", rekao je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Gilad Erdan.

"Izraelci duguju duboku zahvalnost svima koji su pridonijeli u borbi protiv požara i tako pokazali najbolje lice humanosti te se ujedinili u solidarnosti s raznih strana svijeta", stoji u poruci izraelskog premijera Netanyahua koja je tom prigodom pročitana.

Osim hrvatskih kanadera, u Izraelu su i protupožarne zračne snage iz Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbajdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković istaknuo je kako je najvažnije što su požari ugašeni te da u dogovoru s domaćinima "ostaju preventivno još jedno vrijeme u dežurstvu kako bi u slučaju potrebe odmah krenuli u akciju gašenja".

"Na današnjoj svečanosti u izložbenom postavu posebno je bio istaknut i predstavljen i jedan hrvatski kanader, čime se i na simboličkoj razini želi naglasiti snažna uloga i doprinos hrvatskih zračnih snaga u gašenju velikih požara u Izraelu", rekao je pukovnik Turković.

U protekla četiri dana hrvatske zračne snage provele su u zraku 35 sati i na požarišta izbacile oko 280 tona vode.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći Izraelu slanjem dvaju kanadera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane donijela je hrvatska Vlada 23. studenoga 2016. na prijedlog njezina potpredsjednika i ministra obrane Damira Krstičevića nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.