Podjela unutar SDA mogla bi se dodatno zakomplicirati s obzirom na to da je, nakon Sadika Ahmetovića, Šemsudina Mehmedovića, Salka Sokolovića i Senada Šepića, još četvoro zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu parlamenta BiH objavilo javno neslaganje sa predsjednikom SDA BiH Bakirom Izetbegovićem.

Sarajevski “Dnevni avaz”, pozivajući se na izvore iz SDA, piše da se situacija u stranci dodatno pogoršala nakon prekjučerašnjeg incidenta u kojem je Asim Sarajlić davio kolegu Ahmetovića.

Navodno, novu četvorku čine Nermina Kapetanović, Hazim Rančić, Amir Fazlić i Safer Demirović, koje također “boli” činjenica da “glavnu ulogu u SDA igraju rođačko-jaranske veze i privatni poslovi, a ne deklarirana borba za državne interese”.

Očekuje se da će ovaj “nezadovoljni osmerac” biti novi udarac Izetbegovićevoj politici, kome u parlamentu BiH kao oslonac ostaju još jedino Asim Sarajlić i predsjedavajući Zastupničkog doma Šefik Džaferović.

Veći dio “osmorke” nezadovoljan je i činjenicom da, iako su na izborima osvojili oko 100.000 glasova, nisu zastupljeni u najvišim organima SDA.