"Izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasjedanju Vijeća za provedbu mira (PIC) o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske bilo je očekivano, tvrdi za Al Jazeeru predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

"Rusija već izvjesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Daytonskim mirovnim sporazumom donijet će štetu svima, i Bosni i Hercegovini, i RS-u, i regiji, a u konačnici i Rusiji", naglasio je Izetbegović.

Rusija se nije složila sa tekstom izjave PIC-a kojom se traži od RS-a da ne održi referendum o 9. siječnju kao Danu RS-a.

Upravni odbor PIC-a poručuje da neće tolerirati kršenje Daytonskog sporazuma niti pokušaje otcjepljenja. Dodaju i da neće biti prekrajanja geografske karte BiH.

SDA o referendumu: Potrebno je odlučno djelovati

Stranka demokratske akcije očekuje od međunarodne zajednice odlučniju reakciju kada je u pitanju najavljeni referendum u Republici Srpskoj.

Iz SDA ističu da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira danas "ispravno konstatirao stanje vezano za antidaytonski i antiustavni referendum u RS", ali konstatiraju da je izostala konkretna odluka, "a to je poništavanje odluke Narodne skupštine RS o održavanju referenduma zakazanog za 25. rujan, suspenzija svih do sada poduzetih aktivnosti u njegovom provođenju i sankcioniranje odgovornih".

"U trenutku kada se odlukom o provođenju referenduma BiH vodi u stanje destabilizacije nije dovoljno samo konstatirati stvari, već je nužno odlučno djelovati", smatraju u SDA.

Stoga očekuju da OHR, ne čekajući na aktivnosti domaćih institucija, "ispuni svoju daytonsku obvezu i donese gore navedenu odluku".

"Odlučna reakcija međunarodne zajednice u ovom trenutku treba da bude upozorenje da neće proći nikakvo antidaytonsko djelovanje i da europski, NATO i reformski put BiH nema alternativu", priopćeno je iz SDA.