Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pohvalio je posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ahmićima, gdje se poklonila bošnjačkim žrtvama stradalima od HVO-a u ratu.

“To je jedna lijepa gesta od koje trebaju svi učiti. To je taj put. Mi smo s Hrvatskom imali različitih iskustava. Neka nisu dobra, neka su jako dobra. I na liniji dobrih iskustava treba graditi daljnje odnose”, rekao je Izetbegović za Novu TV.

Na pitanje bi li on otišao u Križančevo Selo pokloniti se žrtvama 64 Hrvata koje je pobila Armija BiH odgovorio je potvrdno.

“Svakako. Apsolutno, naravno. I predložio sam takvu stvar Predsjedništvu, dvojici drugih članova na početku mandata. Da napravimo tu stvar, da se poklonimo žrtvama svih strana. Nažalost, ideja nije prošla, ali evo, nikad nije kasno”, rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na tvrdnju novinarke da se stekao dojam uoči predsjedničina posjeta da nije dobrodošla.

“Pa bilo je reakcija na njezin odlazak u Tursku. Ali po reakciji na ulici ne bi se moglo reći da nije bila dobrodošla. Vidjeli ste susret s majkama Srebrenice. Mi smo imali ovdje dobre, kvalitetne, iskrene razgovore, onako kako to treba biti između Hrvatske i BiH. Inzistirao sam na otvorenim pitanjima. Predugo ponavljamo već 22 godine da bi ih trebalo riješiti”, rekao je Izetbegović.

Odbacio je i tvrnju da su reakcije na posjet predsjednice Turskoj bile izrazito negativne. “Reakcije političara nisu bile osobito negativne. Ja sam prvi rekao da ne mogu komentirati nešto na temelju špekulacija da je ona otišla da se dogovara oko našeg izbornog zakona. Percepcija u javnosti je bila takva jer Bosanci ne vole kada se o njihovoj sudbini dogovara izvan BiH”, rekao je Izetbegović, prenosi Tportal.hr.

“Moja reakcija nije bila loša. Ali, 10 godina moćne zemlje koje su kreirale Daytonski mirovni sporazum zajedno s nama pokušavaju riješiti ovu stvar. Ja ne vjerujem da je u stanju, evo, prijateljska zemlja Hrvatska i Turska, onako olako ući u taj problem i riješiti ga. To zaista nije lako riješiti”, dodao je.

Komentirao je i gradnju Pelješkog mosta.

“Nemamo mi ništa protiv gradnje Pelješkog mosta. Dapače. Jer smanjit će se i promet kroz Neum. Tu postoje pogrešne teze da mi namjeravamo u Neumu graditi neku luku pa se straši narod u Neumu. Neum treba zaštititi, možda od ulaska svih velikih brodova. Mi samo želimo da se BiH ne uzme pravo. Ovako kako smo mi za pravo Hrvatske da spoji svoj teritorij, da se BiH garantira od strane Hrvatske ono što garantira Konvencija UN-a o pravu pristupa moru. Ništa više od toga”, rekao je Izetbegović.

(www.jabuka.tv)