Član Predsjedništva BiH, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” da o podjeli Ministarstva za boračka pitanja Federacije BiH nije bilo govora.

Na pitanje jesu li SDA i HDZ dogovorili podjelu Ministarstva za boračka pitanja na dva sektora, te spajanje ministarstava obrazovanja i kulture i sporta i podjelu Ministarstva energije, rudarstva i industrije, kako to najavljuje lider HDZ-a Dragan Čović, Izetbegović je naveo da je bilo riječi o eventualnom spajanju ministarstava kulture i obrazovanja s obzirom na raniju odluku Ustavnog suda Federacije BiH, ali se odustalo od te ideje.

”Također, postoji ideja da se industrija pripoji Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta kako bi se briga o razvoju gospodarstva vodila uravnoteženo i s jednog mjesta. O ovoj ideji će biti još razgovora. Ni riječi o podjeli Ministarstva za boračka pitanja nije bilo govora. Jedino što smo se Čović i ja dogovorili u pogledu rada ovog ministarstva, a to je bilo u prisustvu čelnika Federacije BiH Marinka Čavare i Melike Mahmutbegović, jeste da ćemo istinske borce i njihova prava zaštititi na dva načina: prvo, nećemo dopustiti da njihova prava i Fond koriste oni koji tu ne pripadaju, dakle revizija će se nastaviti. I drugo, nećemo dopustiti da ijednom istinskom borcu bude oduzeto pravo, dakle bit će provjere dosadašnje revizije. HDZ naravno ima svoje viđenje uređenja države, javnog RTV servisa, sustava obrazovanja, izbornih jedinica itd. i u principu teži autonomiji hrvatske komponente”, rekao je Izetbegović.

Međutim, naglasio je kako je vizija SDA zajednički život Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, a ne život – jedni pored drugih, ali to su teme o kojima nije želio raspravljati u ovoj osjetljivoj fazi formiranja vlasti na različitim razinama.

”Za mene je predizborna kampanja završena, ne želim sudjelovati u bilo kakvim postizbornim kampanjama, baviti se velikim i nerealnim temama koje nas bespotrebno udaljavaju od životno važnih pitanja. Fokus SDA je brzo formiranje struktura vlasti, a zatim borba protiv siromaštva, kriminala i nejednakosti”, poručuje, između ostalog, Izetbegović u intervjuu za “Oslobođenje”.