Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović rekao je da je hrvatski kolega iz državnog vrha Dragan Čović "odveć tvrd pregovarač" te je odbio mogućnost da njegova stranka u Zastupničkom domu državnog parlamenta podrži prijedlog hrvatskih stranaka oko izmjena izbornog zakona koje bi omogućile da Hrvati mogu birati člana BiH Predsjedništva i hrvatske izaslanike u Domu naroda.

"Mislim da je kolega Čović odveć tvrd pregovarač, da djeluje po načelu 'sve ili ništa', i da će na kraju dobiti 'ništa', kao i uvijek do sada", rekao je Izetbegović, koji je i čelnik najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), u intervju za mostarski Dnevni list.

Pritom je taj bošnjački lider pojasnio kako je HDZ, zajedno sa strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, objavio vlastiti prijedlog izmjena zakona koji ignorira presudu Sejdić-Finci o pravima manjina koju je donio Sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Opći izbori u listopadu sljedeće godine

Iznio je stav kako njegova stranka neće podržati izmjene izbornog zakona u Zastupničkom domu koje je nedavno usvojio državni Dom naroda.

"On (zakon) skoro izvjesno neće proći u Zastupničkom domu", dodao je Izetbegović i istaknuo kako će opći izbori unatoč svemu biti održani u listopadu sljedeće godine.

Bošnjački član državnog Predsjedništva je, komentirajući dogovor oko krize u Mostaru u kojemu izbori nisu održani već devet godina, ocijenio da treba osigurati poseban status za manjinske Bošnjake uvođenjem funkcije dogradonačelnika, ili pak osigurati zaštitne mehanizme kod donošenja važnih odluka kao što je raspolaganje građevinskim zemljištem.

Dnevnik.ba