Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u Pressingu na N1 govorio je o odnosima BiH sa Srbijom i Hrvatskom, odnosno problemima granice i gradnje Pelješkog mosta.

- Ako troše vodu iz Buškog jezera i ne plate nam, o čemu onda pričamo? Ako imamo milijarde maraka vrijednu imovinu u Hrvatskoj i ne vraćaju nam 22 godine, nije to baš dobrosusjedski. Ako počnete graditi most pa vas upozori EU da niste riješili pitanja s BiH, vi to dalje ignorirate, dobijete pismo. Ja se moram boriti za prava i interese moje zemlje bez obzira da li to nekome izgledalo incidentno. Možda netko misli da bi to trebalo diplomatskije, mudrije, evo ja to radim ovako. Moramo sačuvati to pravo za našu djecu, za naše unuke, rekao je.

Izetbegović se pita zašto ne bi Srbija i Hrvatska pristale na ubrzani rad komisija i rješavanje pitanja.

- Zašto ne bi utvrdili što je istina s tim elektranama. Ako Hrvatska i Srbija žele raditi na tome, to je posao od par mjeseci. Zvizdić je napisao jedno pismo Plenkoviću oko Pelješkog mosta na koje šest mjeseci nema odgovora - kazao je.

- Što ako na proljeće Hrvatska krene u gradnju Pelješkog mosta?, upitao ga je voditelj.

- Mi ćemo tražiti naša prava dalje. Međunarodno pravo poznaje sudove. Ići ćemo prema EU. Ne može EU trošiti svoj novac na nešto što krši zakon, upozorit ćemo na to. Ići ćemo prema Europskom parlamentu, Junckeru... Bolje da to riješimo sami - kazao je Izetbegović.

Upitan da komentira navode da je on glavni problem u BiH i regiji, Izetbegović je odgovorio:

- Vjerojatno jesam onima koji bi trošili resurse BiH, koji ne plaćaju, koji bi gradili mostove kojima zatvaraju BiH, planiraju referendume o odcjepljenju od BiH, činili teritorijalne i institucionalne kapsule unutar BiH. Mi smo ta brana 27 godina, izjavio je.

Komentirao je i svoje suzdržano ponašanje na trilaterali u Mostaru. Dok su drugi sudionici bili srdačni, stajao je po strani.

- Tko se s kim ljubio, tko se kako pozdravljao, ja to nisam registrirao. Ja sam radio ono što je moj posao. Evo, ovo o čemu sam sad govorio. Imamo otvorena pitanja između dvije države, želim da ih riješimo. Troše nam vodu iz Drine, iz Buškog jezera, ne plaćaju. Pokušavali smo da te stvari riješimo. Vrijeme je bilo da napravimo neke stvari. Dok god stvari idu onako kako meni odgovara, mogu biti na oko pasivan. Kada stanu stvari, kada ne idu, naravno da ću se intenzivnije suprostavljati i tražiti rješenje - komentirao je Izetbegović za N1 televiziju.