U Bosni i Hercegovini jutros su registrirane vrlo niske temperature, većinom između minus 14 i  minus osam stupnjeva Celzija, na jugu zemlje od 0 do minus pet stupnjeva, dok je na planinama temperatura zraka i niža od minus 14 stupnjeva i pada snijeg, javlja Anadolu Agency (AA).

Najdeblji snježni pokrivač, koji iznosi 35 centimetara, registriran je na Bjelašnici, po 15 centimetara ga je na Ivan Sedlu i na Sokocu, Bugojnu 10, Gacku i Foči po sedam, Rudom i Srebrenici po šest, Sarajevu pet, Jajcu tri, Zvorniku i Tuzli po dva, a Bijeljini, Mrkonjić Gradu i Višegradu po jedan centimetar.  

Istovremeno, Federalna uprava civilne zaštite navodi da snijeg koji je padao ili ponegdje još pada, u Zeničko- dobojskoj županiji slabijeg je inteziteta i nije donio veće poteškoće u odvijanju prometa.

"Zbog niskih temperatura formira se poledica, naročito u zasjenjenim predjelima na prilazima mostovima i tunelima. U višim i visokim predjelima nailazi se na led i ugaženi snijeg, što vozačima teških motornih vozila dodatno predstavlja problem. Zabilježen je i jači vjetar, za sada nema informacija o eventualno pričinjenoj materijalnoj šteti", naglašavaju iz Federalne uprave civilne zaštite.  

Kada je u pitanju Županija Sarajevo ističe se da je zbog najavljenih niskih temperatura i obilnih padalina, Služba za epidemiologiju, mikrobiologiju i zaštitu i unaprijeđenje životne sredine, JU Zavod za javno zdravstvo Županije Sarajevo, izradila "Preporuke za ponašanje u ekstremnim vremenskim uvjetima". Preporuke su postavljene na web stranicu Zavoda, i bit će distribuirane stanovništvu Županije Sarajevo.

"Prema podacima iz KJKP Rad, sve prometnice na području četiri gradske općine za koje je ovo poduzeće zaduženo su očišćene i prohodne. Na terenu su 42 vozila koja rade na posipanju prometnica solju, da ne bi došlo do poledice na istim. Trenutno 120 radnika radi na ručnom čišćenju pločnika, mostova i stubišta.

Prema podacima iz općinskih operativnih centara Civilne zaštite, iz općina koje ne pripadaju Gradu Sarajevo, sve lokalne prometnice su prohodne", naglašeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.