Za razliku od drugih država gdje su pravila kupovine u vremenu sniženja jasno definirana, u BiH uglavnom sve zavisi od prodavača.

Poznato je da se oko većine stvari u BiH nije moguće dogovoriti, a tako ni oko odjeće i obuće, gdje ovih dana počinju sezonska sniženja.

U svijetu su ona već počela, u Hrvatskoj već naveliko raspravljaju o pravilima prodaje, ministarstva i resorne službe izdaju upozorenja oko cijena. Austrija je odmah nakon Božića krenula s nižim cijenama obuće i odjeće, a u BiH sve zavisi od trgovina, piše Večernji list BiH.

"Prilagođavamo se Europi, sniženja su u većini slučajeva oko novogodišnjih praznika, ali u našoj trgovini traje traje. Na primjer, posljednjih dana trajao je praznični popust, dok će u idućem periodu biti sezonski popust, a neke proizvode ćemo sniziti i do 70 posto", govori prodavačica u jednoj mostarskoj trgovini.

Svaki narod u BiH ima svoje vrijeme popusta kada su praznici u pitanju, Božić i ramazan, dok sezonska sniženja nisu vezana uz praznika i radi se o onim zimskim i ljetnim sniženjima.

I druga godišnja doba imaju svoje popuste, međutim potrošači tvrde da ta sniženja nisu previše realna.

Problem je i što u Bosni i Hercegovini, za razliku od europskih država, ona nisu pravilno definirana.

Trgovcima, koliko je dobro jer ih nitko ne prisiljava da snize cijene, kao što je u drugim uređenijim državama, toliko i nije dobro jer nema kolektivnih poteza koji su na zadovoljstvo svih.

Apsurdno je što se nekad događa da neke trgovine nemaju sniženja, a one nekoliko metara udaljene imaju višestruka. Treba se o tome povesti više računa i urediti tako da bude doslovno pravilo da se u određenom razdoblju moraju sniziti cijene, govori bivša prodavačica Sanja koja je upoznata sa stanjem u ovoj branši.

Također, oni koji imaju velika sniženja znaju podignuti cijene svojih artikala i onda objave popust za određeni postotak, a s realnog gledišta to sniženje i ne postoji i radi se o klasičnim prevarama.

"Zatim se vrate na početnu cijenu i tu zapravo nema sniženja, ali to je nepošteno postupanje trgovca i takvi postupci se kažnjavaju", kazala je iz Udruženja "Potrošač" Dijana Kladar.

Artikli će, barem je sada sigurno, biti na sezonskom sniženju.

Božićni praznici uvelike su ih snizili u pojedinim centrima koji trguju odjećom i obućom.

Sada slijedi prelazak iz jedne godine u drugu, novogodišnji popusti i sezonska sniženja na početku godine idealna su prilika za kupovinu, negdje i po 70 posto nižim cijenama.