Kriptovalute nisu zanimljive samo ulagačima i ljudima koji žele nešto zaraditi dok se zaraditi može, već i hakerima koji iskorištavaju kriptovalute gdje god stignu.

Krađe virtualnih novčanika, kriptovaluta, uplaćivanje otkupnina u kriptovalutama, pa čak i rudarenje postali su omiljeni način zarade hakerima. I to ne svim hakerima, već posebno onima iz Sjeverne Koreje.

Činjenica je da je Sjeverna Koreja napadala virtualne mjenjačnice. Ne znamo koliko su dosad ukrali, ali znamo da je policija potvrdila napade režimskih hakera, rekao je za CNN direktor Internetske i sigurnosne agencije Južne Koreje, Lee Dong Geun.

U kolovozu su sjevernokorejski hakeri napali četiri različite mjenjačnice koje posluju s bitcoinima i drugim digitalnim valutama. No stručnjaci nisu sigurni koliko je Sjeverna Koreja zapravo "prikupila" bitcoina na taj način.

Stručnjaci su uvjereni kako će napadi, što cijena bitcoina bude veća, biti sve učestaliji.

Privlačnost kriptovaluta ne leži samo u njihovoj trenutnoj vrijednosti, već i u činjenici da ga ne kontrolira niti jedna banka. Upravo je to važno za Sjevernu Koreju kojoj zbog sve učestalijih testiranja balističkih raketa i nuklearnog programa prijete međunarodne financijske sankcije.

Hakeri koji na ne tako pošten način dođu do bitcoina, najčešće ih prebacuju i pretvaraju u neku drugu kriptovalutu, provlače kroz nekoliko mjenjačnica da bi ih na kraju zamijenili za neku od klasičnih valuta poput dolara ili eura. Što je krađa kasnije otkrivena, to je teže ući u trag ukradenim kriptovalutama.

Iako Sjeverna Koreja nikad nije priznala bilo kakvu upletenost u krađe i hakerske napade usmjerene na kriptovalute, njezini su čelnici u nekoliko navrata iskazali velik interes za načinom na koji kriptovalute funkcioniraju i vrijednosti koju postižu.