Korejski proizvođač objavio je nekoliko informacija o svom novom osmostupanjskom automatskom mjenjaču (8AT), koji će se koristiti na modelima sa prednjim pogonom, prenosi B92.

Novi 8AT plod je vlastitog razvoja kompanije Kia Motors, a suština ovog automatika je u tome da zauzima isto prostora kao uobičajeni šestostupanjski, pri čemu je novi mjenjač lakši za 3,5 kg.

Kijini inženjeri već imaju iskustva u razvoju osmostupanjskog mjenjača za vozila sa zadnjim pogonom – koristi se kod modela Kia K900 5.0L V8 (ne prodaje se u Europi) - koji su ugrađivali uzdužno, s prijenosom snage na zadnju osovinu. Ugradnja mjenjača s jednakim brojem brzina na automobilu sa prednjim pogonom, zbog ograničenog prostora i poprečnog postavljanja, bila je zahtjevnija.

U ovom slučaju, potrebno je u prostor ispod haube smjestiti motor, vješanje i sve ostale komponente pogona. Pri razvoju mjenjača, koji traje od 2012. godine, Kia je patentirala čak 143 nove tehnologije.

Korejski proizvođač objašnjava da novi mjenjač omogućava uglađeno ubrzavanje iz mirovanja i manju potrošnju goriva, zatim smanjenje buke i vibracija, kao i odlučnije ubrzavanje pri većim brzinama, u odnosu na automatski mjenjač s manjim brojem stupnjeva prijenosa.

Kako bi smanjili potrošnju goriva inženjeri su kod 8AT smanjili pumpu za ulje (glavni izvor gubitka snage kod automatskog mjenjača) i pojednostavili konstrukciju hidrauličkog upravljačkog sklopa. 8AT se može pohvaliti najmanjom pumpom za ulje u svojoj klasi i učinkovitim načinom distribucije i upotrebe hidrauličkog ulja.

Kijini inženjeri su promijenili i hidrauličko-upravljački sustav, koji djeluje izravno na elemente kvačila čime se smanjuje broj potrebnih solenoidnih ventila. Tako je broj potrebnih ventila smanjen sa 20 na 12, što zbog izravnijeg uticaja omogućava bržu promjenu brzina i izravniji prijenos snage od motora do točkova. Ujedno se i smanjjila i zapremina koju mjenjač zauzima u prostoru ispod poklopca motora, navodi B92.

Ugradnjom dodatnog kvačila i kompleta prijenosnih zupčanika, u odnosu na postojeći Kijin 6-stupanjski automatski mjenjač, povećao se odnos između najvišeg i najnižeg stupnja prijenosa u novom mjenjaču čak za 34%, što utiče na manju potrošnju goriva, uz niži nivo buke i vibracija pri višim brzinama, kao i na bolje ubrzanje i performanse pri vožnji uzbrdo u nižim stupnjevima prijenosa.

Novi 8AT, namijenjen vozilima s prednjim pogonom, svjetsku premijeru imat će u velikoj luksuznoj limuzini Kia Cadenza, koja do kraja godine stiže na neka globalna tržišta (za sada nije predviđena prodaja u Europi), u kombinaciji sa 3.3-litarskim GDI V6 benzinskim motorom.

Ovaj automatski mjenjač koristit će se u srednje velikim i velikim modelima s prednjim pogonom, a služit će kao odskočna daska u daljem razvoju Kijinih mjenjača.