Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić ocijenio da uzrok nestabilnosti u BiH nije Republika Srpska već nestabilnost u Federaciji BiH.

Ivanić je rekao da u Srpskoj postoji vlast koja ima punu snagu i koja funkcionira, te da je i srpska struktura u institucijama BiH potpuno jedinstvena.

On smatra i da će svjedočenje lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića u sudu u Prištini biti "dodatni točkić" nestabilnosti koja duže vrijeme postoji u FBiH, piše Srna.

Negativan imidž ključni problem

"Očito je da će nakon tog svjedočenja biti turbulencija u FBiH. Bit će zanimljivo kako će se tamo na to reagirati. Ovih dana sigurno će reagirati i SDA, koja je osudila njegov nastup, a kakve će biti implikacije i posljedice, vidjećemo", naveo je Ivanić i dodao da je i ranije bilo teških riječi između bošnjačkih političara.

Kada je riječ o efektima Radončićevog svjedočenja na stabilnost institucija BiH, Ivanić je rekao za Radio-televiziju Republike Srpske da će one ostati iste kao i da će se većina u njima sklapati od slučaja do slučaja, od teme do teme.

Prema njegovim riječima, aktualni sastav Predsjedništva BiH može napraviti iskorak u jednom - da se ne bavi ustavnim temama o kojima se ne slažu, te da ne otvaraju sukobe već da pokušaju razgovarati o stvarima o kojima se slažu.

Ivanić je naveo da se tako može mijenjati slika o BiH i privući investitori, uz ocjenu da je negativan imidž ključni problem zašto nema ekonomskog razvoja BiH.

On je naveo da je prve godine mandata sadašnjeg Predsjedništva dobro krenulo, ali da je došlo do promjene unutar bošnjačke političke strukture, što je dovelo i do toga da se u Sarajevu ne dešava nešto posebno pozitivno.

RS nije ostavljen po strani

Ivanić je podsjetio na seriju negativnih događaja u BiH, koje su počele prošlogodišnjim napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, zatim otkazivanje posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog uhićenja Nasera Orića, do događanja u vezi s popisom gdje se dogodilo preglasavanje, pa do priče o Danu Republike Srpske, koju je nepotrebno pokrenuo Bakir Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da Republiku Srpsku nikada nije ostavljao po strani, već da je uvijek vodio računa o njenim interesima, te je poručio da se, dok je on u mandatu, neće donijeti nijedna štetna odluka po Srpsku.

"Neću odustati od svog koncepta, a to je da nema promjene Ustava, jer o njemu ne možemo isto misliti i ako tu temu otvorimo, odmah imamo tri slike BiH", naglasio je Ivanić i dodao da nema ni promjene Daytonskog sporazuma niti promjena nadležnosti, već da treba živjeti u tom okviru i u njemu napraviti određen iskorak.

Ivanić 18. studenog preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH.