Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas Srni da je Republika Srpska donijela novi Zakon o proslavi 9. siječnja, koji je važeći i koji ni od koga nije osporen.

"Pozivanje na odluku Ustavnog suda prilikom praktične zabrane pripadnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da sudjeluju  na manifestacijama na obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. siječnja, potpuno je nezakonito", poručio je Ivanić.

Ivanić smatra da će ovo biti uvod u veoma ozbiljno zaoštravanje političkih prilika u BiH.

"Autori ovih odluka udaraju na ono što je najvažnije srpskom narodu, a to je njegov ponos. Zbog toga ću razmisliti o svojim mogućim potezima, jer prema vojnicima i časnicima, pogotovo onima koji su bili pripadnici Vojske RS-a imamo obvezu im omogućiti da sudjeluju u svim manifestacijama povodom obilježavanja 9. siječnja", smatra Ivanić.

On smatra da bi takve neprimjerene odluke mogle ostaviti negativne posljedice po BiH.

"Tko vjeruje da će na silu, presijom, nametanjem biti u stanju srpskom narodu odrediti  datume koje će slaviti, a koje ne, strašno griješi i samo uništava i razara BiH", rekao je Ivanić.

Ministarstvo obrane BiH priopćilo  je danas da će odobriti sudjelovanje Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH - bend Banja Luka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. siječnja,  uključujući i odavanje počasti i polaganje vijenaca palim borcima Vojske Republike Srpske, Narodno-oslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.