Predsjedajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako je našao način da i pripadnici 3. Pješačkog puka Oružanih snaga BiH nazoče proslavi u povodu obilježavanja 9. siječnja, Dana RS-a, dok je za dolazak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića rekao da ne razumije zašto je to problem.

Ivanić kaže kako je inzistirao da se danas održi sjednica Predsjedništva BiH kako bi se članovi izjasnili o sudjelovanju 3. Pješačkog puka na proslavi Dana RS-a.

"Jasno je kako Izetbegović i ja imamo dva potpuno različita stava. Moj je bio kako to trebamo omogućiti, jer smatram kako je novim zakonom praktično provedena odluka Ustavnog suda BiH, da postojeći zakon nitko nije doveo u pitanje i da je on vrijedeći", istaknuo je Ivanić.

Mišljenja je da je sve ovo što se događa nepotrebno te da je prešlo u neku vrstu inata i stvaranja vrlo negativnog ozračja u BiH.

"Otvorena je tema koja nema kraja. Vrlo je jasno kako Srbi ne prihvaćaju da im netko određuje koje će dane slaviti, a koje neće", naglasio je Ivanić i dodao kako će narednih mjeseci i godina stalno biti svađe oko ove teme u kojoj ne može biti pobjednika, i dodao kako je krajnje vrijeme da se napravi kompromis.

Napomenuo je kako je pronašao rješenje za nazočnost 3. Pješačkog puka OSBiH na proslavi 9. siječnja.

"Neće sudjelovati u svečanoj povorci, no, nazočit će svečanim obilježavanjima tradicije srpskog naroda i 25 godina nastanka RS-a", kazao je Ivanić.

Vučićevu izjavu u kojoj je kazao kako neće nazočiti svečanosti, Ivanić nije želio komentirati, no, kazao je kako zna da Srbija voli RS i da je prirodno da je podržava, ali neće učiniti ništa što bi ugrozilo teritorijalni integritet BiH.

Ivanić smatra kako Nikolićev dolazak u RS nije sporan.

"Izetbegović je bio u Sandžaku, i što se sada ljuti kada Nikolić dolazi u RS", rekao je i dodao kako je to apsolutno bezrazložno.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da je predsjednik susjedne i prijateljske Republike Srbije Tomislav Nikolić dobrodošao u bilo kojem dijelu BiH, u bilo kojem trenutku.

"Nažalost, mi stalno od Nikolićevog dolaska pravimo određene probleme", istaknuo je Čović, podsjećajući kako je slično bilo i nedavno, kad je dogovoren, pa otkazan sličan susret u Sarajevu.

Čović je izrazio bojazan da se stvara bespotrebni pritisak "na nešto što realno treba raditi".

"Točno se zna tko ima kakve ovlasti kad je riječ o oružanim snagama ili njihovom dijelu, bez obzira koja je komponenta u pitanju, i te institucije trebaju donositi odluke sukladno zahtjevima koji dolaze", rekao je Čović.

Dodao je kako ne želi nagađati oko ovih tema i dolijevati ulje na vatru te da te teme nisu potrebne u BiH. Zaključio je da je, umjesto bavljenja životnim temama otvorena nova fronta oko OSBiH i dolaska predsjednika susjedne države.