Tijekom sezone 2016./17. Ivan Rakitić je, činilo se, izgubio samopouzdanje u dresu Barcelone, ali sada je ponovno pronašao igračku formu i osjećaj za loptu, te naprosto uživa u životu pod novim trenerom Ernestom Valverdom.

Bivši trener Atletica očito zna kakve posebne igrače ima na raspolaganju i od samoga početka na trenerskoj klupi Blaugrane se počeo se oslanjati na Rakitića, koristeći ga kao srednjeg veznog, ali i kao opciju ofenzivnijeg veznjaka koji će umjeti s loptom kad se izvrši tranzicija prema protivničkome golu.

Kao takav, Rakitić je postao bitan za ono što Barcelona čini u srednjem redu i on je novi motor tima, ocjenjuje Marca.

Hrvatski veznjak pružio je izvanrednu partiju u prošlome kolu La Lige protiv Espanyola (5:0), pomažući Lionelu Messiju prošlog vikenda, a dodatno je učvrstio respekt koji trenutačno uživa golom protiv Juventusa u prvom kolu Lige prvaka (3:0).

Imao je 79 točnih od 83 dodavanja protiv torinskog tima, dostigavši postotak od 95 posto preciznosti pasa, što je drugi najbolji postotak točnih dodavanja na toj je utakmici, odmah iza Gerarda Piquea.

S takvom preciznošću postao je i važno ofenzivno oružje za katalonski tim i jedan je od Valverdovih startera.

Nedavno je Rakitić izjavio kako je gubitak Superkupa protiv Reala, gdje su pretrpjeli dva poraza, njegovu timu pomogao da se sabere, kako bi postali jedinstveni na terenu.

"Gubitak Superkupa naučio nas je da moramo biti ujedinjeni na terenu. To nam je pomoglo da ostvarimo dobar start u prvenstvu i Ligi prvaka", kazao je.

Zanimljivo je kako su utjecajni mediji u Španjolskog, među njima i MARCA, ovoga ljeta pisali kako je Rakitić jedan od onih nogometaša na koje novi trener ne računa. Špekuliralo se da će ga poslati u Liverpool kao ''kusur'' u cijeni koju je Barca bila spremna platiti za Philippea Coutinha, dok je prema drugim verzijama trebao prijeći u West Ham kod Slavena Bilića.

U nešto ''boljoj'' opciji po njega ''prodavali'' su ga PSG-u u zamjenu za Verattija. Naravno, uz tešku nadoplatu za talijanskog veznjaka.

Čini se kako popularni Raketa ispred sebe ima još jednu dobru sezonu u Barceloni, s kojim je produžio ugovor do 2021. godine. Njegov profesionalizam ionako nikad nije bio upitan, a jedino što bi mu moglo pokvariti zrelu dob iznimno uspješne karijere je realna mogućnost da idućega ljeta Svjetsko prvenstvo u nogometu gleda s tribina ili putem televizora.

Rakitić u reprezentaciji Hrvatske i Rakitić u Barceloni, unutar samo sedam dana - to su dva potpuno različita igrača...