Roditelji koji budu prisiljavali djecu na vegansku prehranu bit će izloženi zatvorskim kaznama ukoliko novi zakonski prijedlog bude izglasan u talijanskom parlamentu, piše BBC.

U zakonskom prijedlogu stoji kako takvi roditelji djecu prisiljavaju na prehranu "bez osnovnih nutritivnih elemenata koji su nužni za uravnotežen i zdravi razvoj djeteta".

Zakon je predložila Elvira Savino, pripadnica talijanske stranke desnog centra Forza Italia.

Savino je zakon predložila nakon što je u Italiji zabilježen velik broj slučajeva pothranjene djece, koja su naknadno predana socijalnoj službi.

U zadnjih godinu i pol četvero djece završilo je u bolnici zbog pothranjenosti i neadekvatne prehrane, i to nakon što su bila prisiljena na vegansku prehranu.

Doktori navode kako je moguće da roditelji ne znaju dovoljno o tome kako se veganska prehrana mora nadopuniti suplementima kako bi se djeca zdravo razvijala.

Za one koji ne znaju, veganstvo označava filozofiju i način života koji teži isključiti - koliko god je to moguće i praktično – sve oblike okrutnosti i iskorištavanja životinja za hranu, odjeću i bilo koju drugu svrhu i koji promiče razvoj i korištenje neživotinjskih alternativa za dobro čovjeka, životinja i okoliša.

Veganska prehrana inače se temelji se na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Vegani i veganke ne jedu meso, ribu, morske plodove, jaja, mlijeko, mliječne proizvode, med niti nose stvari od krzna, vune, kostiju, kože, koralja, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porijekla. Mnogi vegani također izbjegavaju proizvode testirane na životinjama.