Do 10.000 osoba blokiranih u izbjegličkim logorima u Libiji moći će u 2018. godini koristiti humanitarne koridore kojima će sigurno stići do Europe sa statusom izbjeglice, ocijenila je talijanska vlada.
 
"Godine 2018. do 10.000 izbjeglica moći će doći bez rizika u Europu humanitarnim koridorima", najavio je talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti u intervjuu objavljenom u nedjelju u dnevniku La Repubblica.
 
U petak je talijanski vojni transportni zrakoplov C-130 prevezao 162 izbjeglice, što je bilo prvi put da je Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Libiji evakuiralo migrante izravno u Europu.
 
Skupinu je odabrao UNHCR koji ih je otpočetka smatralo "izbjeglicama", a ne podnositeljima zahtjeva za azilom. U tom svojstvu oni već po dolasku postaju korisnici ekonomske pomoći i imaju pravo na postupak integracije (tečaj jezika, osposobljavanje, školovanje djece).
 
Na licu mjesta odabiru one koji imaju pravo na pomoć
 
Minniti je zadovoljan što sporazum između Rima i Tripolija omogućuje UNHCR-u da na licu mjesta odabere one koji imaju pravo na međunarodnu pomoć.

"Međunarodne organizacije već su u stanju posjetiti prihvatne centre i ondje poboljšati životne uvjete koji su još neprihvatljivi", dodao je ministar.
 
Prije nego što je ostvarila te "zakonite postupke", Italija je morala poduzeti "vjerodostojne" oštre mjere u suradnji s libijskom obalnom stražom radi bolje kontrole "ilegalnih" priljeva migranata s morske strane, ocijenio je Minniti.
 
1000 sirijskih izbjeglica pristiglo u Italiju legalnim koridorima
 
Italija je već prihvaćala legalne humanitarne koridore, ali ne vladine već u organizaciji katoličke zajednice Sant'Egidio. Na taj su način 1000 sirijskih izbjeglica omogućili dolazak u Italiju.
 
UNHCR procjenjuje da je oko 18.000 ljudi u prihvatnim centrima koje kontrolira vlada u Tripoliju i iduće godine planira evakuirati njih 10.000.
 
Talijanska Katolička crkva će brojne od njih udomiti u prihvatilištima diljem zemlje, objavio je Caritas, dok migranti iz Eritreje, Etiopije, Somalije i Jemena čekaju dobivanje azila.